Herbata zimowa z tego przepisu jest mocno korzenna, rozgrzewająca z dużą ilością dodatków. Imbir, cytryna, pomarańcza, miód i inne składniki sprawiają, że nie ma nic lepszego w chłodne i zimowe dni.
Do herbaty możesz dodać świeże maliny lub mrożone. Sprawdzą się również te z syropu lub sok z malin. Jeśli lubisz można dodać 2 śliwki suszone, kawałek jabłka lub gałązkę świeżego rozmarynu.
Gorącej herbaty nie łączymy z miodem, aby nie stracił swoich wartości odżywczych. Do środka fajnie sprawdzi się dodanie miodu smakowego np. z maliną.
ZERKNIJ I ZAINSPIRUJ SIĘ MOIMI PRZEPISAMI NA ZIMĘ.

HERBATA ZIMOWA
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 4 porcje
- 1 l naparu z herbaty np. earl grey
- 4 łyżki miodu
- 3 – 4 cm kawałek korzenia imbiru
- 1 pomarańcza lub 3 mandarynki
- 1 cytryna
- 1 nieduża kora cynamonu
- kilkanaście goździków
- maliny świeże lub mrożone lub sok z malin (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Do ciepłego naparu z herbaty (nie gorącego) dodajemy miód i mieszamy. Imbir kroimy na cienkie plasterki. Cytrynę i pomarańcze dokładnie myjemy i kroimy na plasterki lub półplasterki. W plasterki pomarańczy wkładamy goździki (kilka zostawiamy, aby wrzucić do naparu). Korę cynamonu łamiemy na kilka mniejszych kawałków lub wkładamy cały. Do dzbanka lub szklanek wkładamy wszystkie przygotowane składniki i zalewamy naparem. Do herbaty możemy dodać całe maliny lub sok z malin. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

