Znajdź swój przepis

Jabłecznik

2 września, 2022

Przepis na prosty i szybki jabłecznik, który będzie doskonały w sezonie jesiennym. Dwie warstwy ciasta ucieranego i do tego pomiędzy warstwa prażonych jabłek.

Ciasto jest przepyszne, maślane i wilgotne. Warstwa jabłkowa jest lekko kwaśna z wyraźnym akcentem cynamonu. Do środka można dodać suszoną żurawinę lub rodzynki.

Jabłecznik z tego przepisu jest jednym z lepszych jakie jadłam. Wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem lub wykonać polewę z odrobiną soku z cytryny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jabłkami.

ciasto jabłecznik

JABŁECZNIK

SKŁADNIKI:

  • 250 g masła o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 300 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

NADZIENIE JABŁKOWE

  • 800 g jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kaszki manny

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kosteczkę. Przekładamy do rondelka razem z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, aż jabłka będą miękkie i lekko zaczną się rozpadać. Na koniec dodajemy kaszkę i mieszamy. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Miękkie masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 5 minut, na tzw. puch. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując na średnich obrotach. Bezpośrednio do ciasta przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i chwilkę miksujemy do połączenia. Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Dodajemy do ciasta miksując na najniższych obrotach jedynie do połączenia.
Tortownicę o średnicy 24 – 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wykładamy połowę ciasta na dno i przykrywamy warstwą jabłkową. Następnie rozsmarowujemy pozostałą część ciasta na jabłkach. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka.

jabłecznik jabłecznik

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x