Znajdź swój przepis

Lipiec zawsze kojarzy mi się z jagodziankami z kruszonką. Najlepsze jagodzianki to te przepełnione jagodami lub borówkami w środku oraz chrupiącą kruszonką z cukrem pudrem lub oblane lukrem.

Do nadziewania jagodzianek możesz użyć świeżych jagód bądź borówek lub poza sezonem użyć mrożonych jagód, których wcześniej nie trzeba rozmrażać. Wystarczy nadziewać je tak samo jak w przepisie ze świeżymi.

Jagodzianki z tego przepisu są niesamowicie puszyste, delikatne z soczystymi owocami w środku i pyszną kruszonką z płatkami migdałowymi. Jeśli masz czas warto utrzeć jajko i żółtko z cukrem, wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej lekkie i delikatne w smaku.

Jagodzianki są najpyszniejsze zaraz po upieczeniu, wystudzone i oprószone dużą ilością cukru pudru.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jagodami.

jagodzianki

JAGODZIANKI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 11 – 12 jagodzianek

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 600 g mąki tortowej
  • 40 g drożdży świeżych lub 20 g drożdży suchych
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 120 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 żółtko (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • szczypta soli

NADZIENIE

  • 600 g jagód świeżych lub mrożonych (nie rozmrażamy)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej/ budyniu waniliowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

KRUSZONKA

  • 100 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 90 g zimnego masła
  • ok. 80 g płatków migdałowych (opcjonalnie)

DODATKOWO:

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • cukier puder lub lukier na wierzch

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z suchymi drożdżami (jeśli ciasto wykonasz na świeżych drożdżach wcześniej trzeba przygotować rozczyn z odrobiny mleka, cukru i mąki). Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, ciepłe mleko, jajko i żółtko i lekko mieszamy łyżką. Następnie zaczynamy zagniatanie dodając stopniowo w kilku porcjach roztopione i jeszcze lekko ciepłe masło oraz olej. Ciasto powinno być jednolite i lekko klejące. Formujemy w kulkę, zawijamy folią lub przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy wykładamy ciasto i chwilkę zagniatamy. Następnie ciasto dzielimy na kulki o wadze ok. 60 – 70 g. Każdą kulkę lekko rozwałkowujemy, nakładamy po 1-2 łyżki jagód (jagody wcześniej mieszamy z cukrem, cynamonem i mąką lub proszkiem budyniowym). Dokładnie zlepiamy ciasto i układamy na blaszce łączeniem na dole. Postępujemy tak samo z każdą kulką ciasta. Przykrywamy ściereczką na czas przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i szybko rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Bułeczki smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Następnie obsypujemy kruszonką i płatkami migdałów. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut do zarumienienia wierzchu jagodzianek. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

jagodzianki jagodzianki jagodzianki

jagodzianki-6 jagodzianki-7

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dziś upiekłam jagodzianki wg tej receptury, tylko użyłam mąki orkiszowej typ 2000. Wyszły wyśmienite!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x