Znajdź swój przepis

Jagodzianki

10 lipca, 2015

Jagodzianki to jedne z moich ulubionych bułeczek drożdżowych pieczonych latem. Napakowane dużą ilością świeżych jagód, mięciutkie i rumiane ze słodkim lukrem. Wbrew pozorom nie są trudne i na końcu postu znajdziesz zdjęcia z ich przygotowania krok po kroku. Z tego przepisu wychodzi 7 naprawdę dużych jagodzianek, ale spokojnie możesz też zrobić 14 bułeczek mniejszych.

Ciasto na jagodzianki z dodatkiem oleju dłużej zachowuje swoją świeżość i według mnie są bardziej delikatne. Na drugi dzień smakują równie dobrze i nie przypominają w niczym twardych bułeczek. Sekretem jest długie wyrabianie przez co ciasto zyskuje delikatność. Kolejny sekret to nie dosypywanie mąki podczas wyrabiania. Moje podczas zagniatania troszkę kleiło się do dłoni, ale tak powinno być pomaga bardzo zwilżanie dłoni w oleju. Po napuszeniu ciasto jest bardzo plastyczne i nie ma problemu z przywieraniem.

Jagodzianki z tego przepisu wyszły mi bardzo delikatne i puszyste mogłabym nawet napisać, że zaraz po upieczeniu rozpływały się w ustach. Jeśli lubisz jagodzianki z bardziej chrupiącą skórką wystarczy, że dłużej będziesz je piec, aż będą miały mocno brązową skórkę.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy z jagodami.

jagodzianki

JAGODZIANKI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 7 dużych lub 14 małych

  • 400 g mąki tortowej
  • 30 g drożdży świeżych lub 15 g suchych
  • 150 ml mleka, ciepłego
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g masła lub margaryny
  • 1/3 szklanki oleju
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 1 -1,5 szklanki jagód
  • białko do posmarowania wierzchu (niekoniecznie)

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

JAGODZIANKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Do ciepłego mleka (nie może być gorące) dodajemy pokruszone świeże drożdże, łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Zostawiamy na ok. 10 min do podrośnięcia (możemy owinąć folią wtedy szybciej będzie wyrastać). Masło roztapiamy i zostawiamy do przestudzenia.

Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, sól, jajko oraz żółtko. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży i chwilę mieszamy. Wlewamy roztopiony tłuszcz i wyrabiamy ciasto. Po około 5 min. zwilżamy dłonie olejem i ponownie wyrabiamy, aż do wykorzystania całego oleju. Ciasto nie powinno mocno kleić się do rąk. Gotowe wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Zostawiamy na 1,5 godz do napuszenia.

JAGODZIANKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy suche drożdże, sól, cukier, jajko, żółtko oraz ciepłe mleko. Chwilę mieszamy i wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy ok. 5 min, następnie zwilżamy dłonie olejem i ponownie wyrabiamy, aż do wykorzystania całego oleju. Ciasto nie powinno mocno kleić się do rąk. Gotowe wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Zostawiamy na 1,5 godz do napuszenia.

 ———————

Stolnicę oprószamy lekko mąką, wykładamy ciasto i dzielimy na 7 części. Lekko je spłaszczamy i wydłużamy. Nakładamy łyżkę jagód i zlepiamy brzegi. Formujemy lekko owalną bułeczkę, układamy na blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min do napuszenia. Przed pieczeniem możesz posmarować białkiem, ale nie jest to konieczne. Pieczemy w temp. 200 C przez 15-20 min do zarumienienia. Wszystkie składniki na lukier mieszamy i smarujemy jeszcze ciepłe jagodzianki.

jagodzianki jagodzianki jagodzianki jagodzianki jagodzianki przepis

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. A czy można użyć jagód mrożonych?

    1. aneta Autor says:

      Tak:)

  2. Wioletta S. says:

    Przepyszne bułeczki :) Ciasto jest bardzo mięciutkie, co widać (czuć w dłoniach) już po wyrośnięciu. Ja zrobiłam je z truskawkami, ale jak będzie sezon na jagody, to na pewno zrobię także z nimi. (Czy mogą być mrożone?). To moje pierwsze bułeczki z owocami w życiu, trochę źle je skleiłam, ale smakowi to nic nie ujmuje. Dziękuję za przepyszny przepis. :) :)

  3. czy te jagodzianki można (surowe) wstawić na noc do lodówki i piec dopiero w następnym dniu?

    1. mozesz ciasto surowe wstawić, ale formowanie i nadziewanie wykonaj kolejnego dnia :)

  4. Właśnie wyciągłam swoje jagodzianki z piekarnika, pięknie pachną! Super prosty przepis ( dla mało zaawansowanej kucharki :) )

  5. Hania K. says:

    Ja tez upiekłam Twoje jagodzianki :) W trakcie wyrabiania ciasta spodziewałam się klapy bo jak dolałam olej to ciasto nie chciało go zabrać. Później zastanawiałam się czy oleju nie powinnam użyć jedynie do zwilżania dłoni… nawet po wyrośnięciu ciasto było bardzo tłuste. Ale po upieczeniu było już delikatne jak chmurka :)

  6. Velociraptor says:

    Super przepis! Wczoraj upiekłam 19 bułek, dzisiaj nie ma już żadnej. :) Bardzo lubię twoje przepisy, gdy mam ochotę coś upiec, pierwsze co wchodzę na twoją stronę. :D

    1. Ilovebake says:

      Bardzo Ci dziękuję i tylko żałuję, że nie mogłam ich zobaczyć :) pozdrawiam

  7. nietylkopasta says:

    Oj nie ty pierwsza mnie dziś nęcisz jagodziankami. Twoje są przepiękne, muszę jednak wybrać się jutro po jagody i sama upiec takie pyszne :)

  8. Cukry P. says:

    Kocham! Ich upieczenie jeszcze przede mną, póki co zadowoliłam się buchtami:)

  9. Delicious T. says:

    uwielbiam jagodzianki, u mnie również królują :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x