Znajdź swój przepis

Jak upiec dobry sernik – porady

18 maja, 2012

W jednym z postów pisałam jak piec lepsze ciasta, natomiast teraz postanowiłam skupić się na bardzo popularnym wypieku jakim jest sernik. Jest to zapis moich doświadczeń, jak też kilka rad wyszukanych od bardziej doświadczonych osób, które mam nadzieję przydadzą się Wam jak i mi w uzyskaniu odpowiedzi dlaczego sernik opada lub pęka podczas pieczenia.

JAK UPIEC DOBRY SERNIK – ZASADY

1. Podstawą każdego sernika jest oczywiście twaróg. Powinien on być zmielony trzykrotnie wtedy mamy pewność, że sernik nie będzie miał żadnych grudek, a jego konsystencja będzie kremowa.

2. Jeśli lubimy bardziej zwarte serniki powinniśmy użyć twarogu tłustego i przepuścić go przez maszynkę tylko dwa razy.

3. Używając gotowych mas serowych z tzw. wiaderek pamiętajmy, aby wybrać ser dobry jakościowo, nie oszczędzamy, ponieważ tanie zazwyczaj nadają się jedynie do wykorzystania do sernika na zimno.

4. Masy serowej nie powinniśmy ubijać zbyt długo. Im mniej masa będzie napowietrzona, tym mniej nam opadnie.

5. Kolejnym ważnym składnikiem są jajka. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna masę i dodajemy do niej cukier. Mamy wtedy pewność, że piana jest na tyle mocna, aby była w stanie utrzymać puszystość masy serowej i nie opaść. Żółtka od razu mieszamy z serem.

6. Mąka do sernika powinna być zawsze przesiana, wtedy zostaje napowietrzona przez co wpływa na wysokość wypieku.

7. Mąka pszenna lub ziemniaczana wpływa na zagęszczenie konsystencji sernika oraz dłuższą jego świeżość.

8. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Odnosi się to nie tylko do sernika, ale też innych ciast.

9. Znanym sposobem na to, aby sernik nie pękł nam podczas pieczenia jest kąpiel wodna. Formę musimy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do drugiego większego naczynia. Następnie napełniamy większą formę wodą, do połowy formy, w której pieczony będzie sernik. Innym sposobem jest położenie półkę niżej od formy z sernikiem, naczynia z wodą.

10. Sernik pieczemy w temp. nie wyższej niż 180 C ( bez termoobiegu), jeśli nie lubimy długo czekać. Natomiast najlepszy sernik wychodzi w niskich temp. 120-160°C i pieczeniu około 1-1,5 godz.. Im sernik dłużej się piecze tym ma ładniejszą strukturę i nie pęka.

11. Jeśli sernik mocno się przypieka od góry możemy go przykryć folia aluminiowa lub papierem do pieczenia.

12. Po upieczeniu sernika nie należy wyjmować od razu z piekarnika. Pozostawiamy go, aż do wystygnięcia, ponieważ w ten sposób zmniejszamy ryzyko opadnięcia.

13. Sernik zaraz po upieczeniu przypomina galaretkę, czyli lekko drży. Jest to normalne, dopiero po całkowitym wystudzeniu nabiera odpowiedniej konsystencji.

14. Sernik po wystudzeniu powinien być wstawiony do lodówki na min. 12 godz. po tym czasie jest odpowiedni do podania.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na serniki.

Udanych wypieków.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x