Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta biszkoptowe, Ciasta i ciastka z kremem, Porady, Torty

Jak upiec puszysty biszkopt – 10 zasad + przepis

Grudzień 15, 2014 , 533784 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Biszkopt jest jednym z najprostszych wypieków jakie znam. Żeby tak napisać musiałam niestety upiec kilka zakalców, nieudanych i opadniętych biszkoptów. O co tak naprawdę chodzi w puszystym i wysokim biszkopcie?

Odpowiedź jest jedna o białka. Muszą być dobrej jakości, ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszane ze składnikami. To cały sekret. Prawda, że proste?

Ten przepis skomponowałam po eksperymentach w kuchni z różnymi kombinacjami mąki i jajek. Trochę ich było, ale warto znaleźć ten najlepszy przepis.

Biszkopt jest nie tylko podstawą do tortu. Ciasta biszkoptowe np. cytrynowe, makowce bazują na tej samej technice co biszkopt.

Ja do swojego przepisu czasami dodaje proszek do pieczenia, który nadaje miękkości. Natomiast nie jest to konieczne.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na torty i ciasta z kremem.

biszkopt-przepis
PRZEPIS NA BISZKOPT, IDEALNY
SKŁADNIKI:

  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie)
  • szczypta soli

Suche składniki przesypujemy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na średnich obrotach, aż masa stanie się gęsta i lśniąca (ok. 3 min). Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku. Następnie za pomocą dużej łyżki delikatnie zaczynamy łączyć suche składniki. Dodajemy je w kilku partiach przesiewając do masy. Mieszamy delikatnie łyżką, aby piana jak najmniej opadła. Na koniec dodajemy olej i chwilę mieszamy. Przekładamy do tortownicy o śr. około 24 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez 35-40 min. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt na podłogę z wysokości ok. 30 cm. Studzimy i przekrawamy.

JAK UPIEC PUSZYSTY BISZKOPT – ZASADY WYPIEKU

1. Najlepiej jeśli wszystkie składniki na biszkopt mają temperaturę pokojową. Jedynym ustępstwem są tutaj białka. Jeśli są zimne szybciej się ubijają.

2. Biszkopt jest bardziej puszysty i ma lepszy smak, kolor jeśli użyjesz jajek wiejskich lub z wolnego wybiegu. Jajka ze sklepu są mniejsze, białko jest bardziej kleiste niż wiejskie. Żółtko ma inny kolor bardziej intensywny wpadający w żółć i błyszczący, natomiast te z supermarketu są barwione i są bardziej pomarańczowe.

3. Białka zawsze ubijamy ze szczyptą soli. Nigdy nie przerywamy miksowania dopóki białka nie będą całkowicie ubite. Zawsze zaczynamy ubijać na najniższych obrotach miksera przechodząc stopniowo do najwyższego stopnia, kończąc ubijanie na średnim.

4. Do ubitych białek dodajemy zawsze składniki niewielkimi partiami, inaczej piana pod wpływem ciężaru znacznie nam opadnie i biszkopt nie wyrośnie wysoki.

5. Cukier powinien być drobnoziarnisty lub zamiennie dodajemy cukier puder, żółtka dodajemy po jednym do wykorzystania wszystkich i miksujemy na najniższych obrotach.

6. Po tym etapie odstawiamy mikser i mieszamy dużą drewnianą łyżką lub szpatułką.

7. Suche składniki starannie odmierzamy i dodajemy niewielkimi partiami, przesiewając do masy.

8. Biszkopt pieczemy w temp. 170 C przez około 35-40 min. Nigdy nie otwieraj piekarnika w czasie pieczenia. Lekkie zarumienienie wierzchu świadczy o tym, że biszkopt jest gotowy. Sprawdzamy patyczkiem. Jeśli jest suchy biszkopt jest dobrze upieczony.

9. Zaraz po wyjęciu upuszczamy biszkopt na zabezpieczoną np. ręcznikiem podłogę z wysokości ok. 30 cm. Dzięki uderzeniu z biszkoptu usuną się pęcherzyki powietrza i nie opadnie nam podczas studzenia.

10. Gotowy biszkopt szczelnie owijamy folią i możemy zamrozić. W ten sposób przechowywany może leżeć nawet do 2 miesięcy. Jeśli chcemy go użyć wystarczy wyjąc z zamrażarki i poczekać kilka godzin, aż się rozmrozi. Nie wolno odwijać go z folii jeśli jest zamrożony. Podczas rozmrażania woda ucieknie i biszkopt stanie się łamliwy i suchy.

biszkopt-przepis-najlepszy

Komentarze

  • Odpowiedz Monika Luty 1, 2017 at 18:22

    Piec z termoobiegiem czy bez ? :)

    • Odpowiedz Ilovebake Luty 2, 2017 at 10:29

      Ja piekę góra-dół :)

  • Odpowiedz patrick Grudzień 9, 2016 at 17:35

    Jestem facetem udalo mi sie z,tego przepisu pyszny puszysty cudo :-)

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 10, 2016 at 08:53

      Super :)

  • Odpowiedz Ania Lipiec 30, 2016 at 00:17

    jakie powinny być proporcje składników tego idealnego biszkoptu na tortownicę o średnicy 28 cm?

    • Odpowiedz Ilovebake Lipiec 30, 2016 at 07:30

      U mnie zawsze ma okolo 24-26 cm

  • Odpowiedz daaagaaaa Kwiecień 21, 2016 at 13:02

    czy mozna piec na papierze do pieczenia?

    • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 21, 2016 at 13:57

      Tak :)

  • Odpowiedz grazka Luty 18, 2016 at 16:45

    moze wreszcie sie uda dobry biszkopt ,robie tort ,moze tez odwaze sie nim rzucic

  • 1 2 3 4

    Dodaj komentarz