Zwarzony krem to zmora każdej osoby, która chociaż raz piekła tort lub ciasto z kremem. Czasami zdarzało mi się, że pomimo składników o tej samej temperaturze krem i tak potrafił się nie udać. Pomimo tej zasady bardzo ważne jest użycie dobrej jakości produktów. Nie warto oszczędzać i wybieraj dobrej jakości masło.
Jeśli wykonujesz ciasto z kremem i chcesz, aby masa miała doskonały smak nie kupuj margaryny. W tym wypadku po prostu smak będzie o wiele słabszy, a ciasto nie będzie miało odpowiedniego smaku, konsystencji i aromatu. Nawet najlepsza margaryna nie jest w stanie zastąpić masła.
Jeśli planujesz ciasto z kremem wystarczy, że dzień wcześniej lub na kilka godzin przed wyciągniesz je z lodówki.
Nie masz czasu i chcesz, aby szybko złapało cieplejszą temperaturę? Pokrój masło w drobną kosteczkę i po około godzinie lub nawet pół będzie gotowe do ucierania.
JAK URATOWAĆ ZWARZONY KREM MAŚLANY- 3 SPOSOBY:
Przed wykonywaniem kremu na bazie masła pamiętaj, aby wszystkie składniki miały taką samą temperaturę (najlepiej pokojową).
Używaj tylko dobrych jakościowo składników.
1. Przełóż zwarzoną masę do garnuszka lub miski żaroodpornej i ustaw nad rondelkiem z gotującą się lekko wodą. Cały czas mieszaj, pod wpływem podgrzewania przez parę wodną krem zacznie mieć jednolitą konsystencję. Schłodzić masę w lodówce do stężenia.
2. Masę można uratować dodając około 3 łyżek wrzącej wody, cały czas miksując.
3. W oddzielnej miseczce utrzeć 1/4 kostki masła i chwilę zmiksować, następnie powoli dodawać do niego zwarzony krem
TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta i ciastka z kremem.
Komentarze
Uratowałaś mi życie ;-))) Dziękować bardzo
Bardzo serdecznie dziękuję za ten wpis. Już miałam płakać, a tu taki prosty i logiczny przecież sposób na uratowanie kremu -:) Pozdrawiam serdecznie
Trafiłam na tego bloga przed chwilą- przypadkiem szukając pomocy w internecie i krem został uratowany! Na własne oczy widziałam jak mój krem zamienia się ze zbitej brei w aksamitny puch niczym woda w wino ;D Może i sposób znany ale ja nigdy o nim nie słyszałam! Od razu zadzwoniłam do Mamy z dobrą radą! Dzięki !
dzięki! Twoje porady uratowały mnie i mój krem przed Sylwestrem
A wiesz, że mi się jeszcze krem maślany nie zważył (odpukać!)? Ale to pewnie dlatego, że bardzo rzadko takie robię…
Mi już kilka razy, ale to i tak lepiej bo już wiem jak odratować
wcześniej w koszu lądował
No i w końcu się zważył… Na szczęście punkt pierwszy mnie uratował
hihi ale chociaz moj post się przydał