Znajdź swój przepis

Jak zrobić ciasto Dubaj z pistacjami i dubajskie brownie?

19 maja, 2025

W ostatnim czasie niezwykle popularne stały się czekolady dubajskie z nadzieniem z ciasta kataifi oraz pistacjami. Z dobrymi składnikami możesz przygotować w swoim domu ciasto Dubaj z pistacjami, które na pewno będzie smakować wybornie. Dowiedz się, czego potrzebujesz do jego wykonania i jak zrobić je krok po kroku.

Ciasto Dubaj – zadbaj o wysokiej jakości składniki 

Ciasto Dubaj może być świetnym pomysłem na słodką niespodziankę urodzinową albo słodki przysmak przygotowany na święta czy to wielkanocne, czy Boże Narodzenie. Do jego przygotowania potrzebujesz wysokiej jakości składników. Takie słodycze należy przygotowywać zgodnie z recepturą. Zatem koniecznie kup ciasto kataifi, pistacje, ciemną czekoladę wysokiej jakości, masło irlandzkie. Będziesz też potrzebować szczypty soli, pasty pistacjowej, cukru pudru oraz śmietanki 30% do wykonania polewy. Jak zrobić ciasto Dubaj krok po kroku?   

Jak wykonać spód do ciasta Dubaj? 

Zacznij od wykonania spodu. Przygotuj odpowiednią tortownicę. Odpowiednie akcesoria do pieczenia, ale i dodatki oferuje sklep cukierniczy online. Rozpocznij od posiekania pistacji na drobne kawałki. Następnie w rondelku rozpuść masło razem z ciemną czekoladą. Będziesz potrzebować 80g masła irlandzkiego oraz 150 g ciemnej czekolady. Po rozpuszczeniu składników dodaj do nich 50 g posiekanych pistacji. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto i włóż je do lodówki, by przystąpić do wykonywania nadzienia do ciasta Dubaj.       

Co będzie potrzebne do wykonania nadzienia pistacjowego z ciasta kataifi?  

Na samym początku sięgnij po ciasto kataifi i posiekaj je na kilkucentymetrowe kawałki. Będziesz potrzebować 400 g ciasta kataifi. Następnie rozgrzej na patelni 50 g masła irlandzkiego, dodaj ciasto kataifi jeden cukier waniliowy oraz 100 g cukru pudru. Całość smaż do uzyskania złocistego koloru. Następnie sięgnij po 100 g masła irlandzkiego i wymieszaj je z 200 g pasty pistacjowej, którą bez problemu znajdziesz w sklepie cukierniczym online. Całość połącz z wcześniej przygotowanym, podsmażonym ciastem kataifi. Nadzienie możesz już teraz przełożyć na wcześniej przygotowany czekoladowy spód.  

Jak wykonać polewę do ciasta Dubaj? 

Czas na przygotowanie polewy do ciasta Dubaj. Tutaj będziesz potrzebować 150 g ciemnej czekolady i 100 ml gorącej śmietanki 30%. Musisz połączyć obydwa składniki, aby powstała czekoladowa polewa. Na koniec wystarczy całość przelać na wcześniej przygotowane ciasto z nadzieniem pistacjowym i posypać posiekanymi pistacjami. Następnie trzeba włożyć ciasto do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Jak widać, przygotowanie takich słodyczy jest naprawdę proste. Ciasto Dubaj może być nawet zamiennikiem tortu, do którego możesz dobrać potrzebne dekoracje w sklepie cukierniczym. Jest to ciasto oryginalne i na pewno zasmakuje zaproszonym gościom. Jeżeli chcesz przygotować na imprezę ciasto, które jest na czasie, to zdecydowanie wybierz ciasto Dubaj, które jest proste w przygotowaniu, w końcu nie wymaga pieczenia.

REKLAMA:

Dubajskie brownie dla każdego

Jeżeli szukasz innych przepisów na ciasta z pistacjami, to możesz postawić na dubajskie brownie. Ciasto przygotuj jak na klasyczne brownie i piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut, a potem przygotuj masę pistacjową według przepisu z ciasta Dubaj. Alternatywnie po podsmażeniu ciasta kataifi z masłem, możesz roztopić czekoladę białą i wymieszać z pastą pistacjową, a następnie dodać do nich przestudzone ciasto. Całość możesz okrasić czekoladowym ganachem. Podgrzej śmietankę 30%, doprowadzając prawie do wrzenia, wsyp czekoladę i wymieszaj ją ze śmietanką, a następnie polej przygotowane ciasto i włóż do lodówki na 30 minut.

Artykuł sponsorowany

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij