Znajdź swój przepis

Jogurtowe ciasto marchewkowe

7 lutego, 2025

Jogurtowe ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym. Mięciutkie, puszyste i wilgotne ciasto proste w przygotowaniu.

Ciasto jest wilgotne dzięki dodania do ciasta jogurtu oraz oleju roślinnego.

Długo zachowuje świeżość i kolejnego dnia nie traci na swoim smaku.

Konsystencja jest puszysta, dosyć zwarta z dużą ilością tartej marchewki.

Nie jest ona wyczuwalna zupełnie w cieście.

REKLAMA:

Ciasto jest lekko korzenne z przepysznym kremem śmietankowym na wierzchu.

Krem dodatkowo podkręca smak ciasta i genialne pasuje tutaj serek śmietankowy Philadelphia.

Szybki, prosty i pyszny przepis na zdrowe ciasto.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO TWIX BEZ PIECZENIA

CIASTO TWAROGOWE

SERNIKOWA PIANKA JOGURTOWA

REKLAMA:
ciasto marchewkowe

JOGURTOWE CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 150 g marchewki drobno startej
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 220 ml jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

KREM

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka philadelphia lub Twój smak
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Formę okrągła o wymiarach 18 cm lub prostokątna o wymiarach ok. 12 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Marchewka powinna być starta na drobnych oczkach tarki. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz cynamonem.

Jajka mieszamy razem z jogurtem, olejem, cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy drobno startą marchewkę i chwilkę mieszamy łyżką. Następnie dodajemy przesiane suche składniki razem ze szczyptą soli i mieszamy łyżką do połączenia składników.

Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy. Wykładamy na wierzch ciasta i lekko oprószamy cynamonem.

ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe

Dołącz do dyskusji

  1. Robiłem już kilka razy. Zawsze wyszło.
    Z podwójnej porcji, na większą blachę.
    Polewa czekoladowa, raz z czekolady gorzkiej, innym razem z kakao:-)
    Ostatnio nawet kupiłem dżem jagodowy, przekroiłem na dwie warstwy, i posmarowałem środek. A do ciasta dodałem przyprawę korzenną. Taki jakby piernik wyszedł w smaku;-)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij