Jogurtowe ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym. Mięciutkie, puszyste i wilgotne ciasto proste w przygotowaniu.
Ciasto jest wilgotne dzięki dodania do ciasta jogurtu oraz oleju roślinnego.
Długo zachowuje świeżość i kolejnego dnia nie traci na swoim smaku.
Konsystencja jest puszysta, dosyć zwarta z dużą ilością tartej marchewki.
Nie jest ona wyczuwalna zupełnie w cieście.
Ciasto jest lekko korzenne z przepysznym kremem śmietankowym na wierzchu.
Krem dodatkowo podkręca smak ciasta i genialne pasuje tutaj serek śmietankowy Philadelphia.
Szybki, prosty i pyszny przepis na zdrowe ciasto.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

JOGURTOWE CIASTO MARCHEWKOWE
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 150 g marchewki drobno startej
- 250 g mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 220 ml jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 120 ml oleju rzepakowego
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
KREM
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka philadelphia lub Twój smak
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Formę okrągła o wymiarach 18 cm lub prostokątna o wymiarach ok. 12 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Marchewka powinna być starta na drobnych oczkach tarki. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz cynamonem.
Jajka mieszamy razem z jogurtem, olejem, cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy drobno startą marchewkę i chwilkę mieszamy łyżką. Następnie dodajemy przesiane suche składniki razem ze szczyptą soli i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy. Wykładamy na wierzch ciasta i lekko oprószamy cynamonem.



Robiłem już kilka razy. Zawsze wyszło.
Z podwójnej porcji, na większą blachę.
Polewa czekoladowa, raz z czekolady gorzkiej, innym razem z kakao:-)
Ostatnio nawet kupiłem dżem jagodowy, przekroiłem na dwie warstwy, i posmarowałem środek. A do ciasta dodałem przyprawę korzenną. Taki jakby piernik wyszedł w smaku;-)
Dziękuję :)