Jogurtowy deser lodowy z miodem, truskawkami, granolą i roztopioną czekoladą. Zdrowy, pyszny i szybki w przygotowaniu.
Deser możesz przygotować z ulubionymi owocami i dodatkami.
Świetnie sprawdzą się truskawki, maliny, borówki lub inne owoce sezonowe.
Do jogurtu możesz dodać dwie łyżki masła orzechowe i zmiksować.
Idealny na lato dla dzieci, osób na diecie lub na orzeźwiającą przekąskę.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ
CIASTO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI

JOGURTOWY DESER LODOWY
SKŁADNIKI:
- ok. 400 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- 2 łyżki miodu
- kilka truskawek lub innych owoców
- 3 – 4 łyżki granoli
- 3 – 4 łyżki orkiszu z miodem i żurawiną
- 1 łyżka posiekanych pistacji
- 2 – 3 kostki roztopionej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach ok. 18 x 22 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Jeśli chcesz przygotować batoniki w dużej formy 25 x 35 cm wystarczy podwoić składniki.
Jogurt mieszamy z miodem i wylewamy równomiernie do formy. Truskawki kroimy w plasterki i wykładamy na jogurt. Obsypujemy granolą, posiekanymi pistacjami i oblewamy czekoladą (roztopioną czekoladę przełożyłam do woreczka cukierniczego, lekko nacięłam róg i wyciskałam paseczki). Tak przygotowaną masę wkładamy na kilka godzin (minimum 4 godziny) do zamrażarki lub całą noc.
