Znajdź swój przepis

Kajmakowa chmurka

23 stycznia, 2025

Kajmakowa chmurka bez pieczenia na herbatnikach z warstwą orzechową i kakao. Cudowne, słodziutkie ciasto idealne na imprezę lub urodziny.

Ciasto przygotujesz błyskawicznie dzięki temu, że warstwy ciasta są z herbatnikóww kakaowych.

Dolną część ciasta można lekko posmarować dżemem porzeczkowym. Ciasto będzie miało bardziej wyrazisty smak.

Ciasto warto wykonać na jeden dzień przed podaniem, aby warstwy miały czas dobrze stężeć i herbatniki zmiękły.

Krem kajmakowy jest słodziutki, lekki jak chmurka i delikatny. Jeśli lubisz mocniejsze smaki możesz dodać do kremu odrobinę kawy rozpuszczalnej wymieszanej w łyżce wody.

REKLAMA:

Warstwa z masła orzechowego świetnie pasuje do kajmaku i herbatników. Jeszcze jedna pyszna warstwa w cieście.

Ten przepis będzie idealny na imprezy, święta lub przygotowanie ciasta w kilka minut.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO GARGAMEL

CIASTO MORZE CZARNE

BROWNIE PISTACJOWE

kajmakowa chmurka

KAJMAKOWA CHMURKA

REKLAMA:

SKŁADNIKI:

SPÓD

  • 1 duża paczka herbatników kakaowych

WARSTWA KAJMAKOWA

  • 400 g kajmaku
  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

WARSTWA ORZECHOWA

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 pełne łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 2 – 3 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Spód wykładamy herbatnikami. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce kajmak oraz wlewamy powoli mleko skondensowane. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Połowę kremu wykładamy na herbatniki, przykrywamy kolejną warstwą herbatników i pozostałym kremem. Na wierzch ponownie herbatniki.

Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce masło orzechowe oraz przesiany cukier puder. Krem wykładamy na herbatniki, przykrywamy wierzch folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao.

kajmakowa chmurka
kajmakowa chmurka

Dołącz do dyskusji

  1. Co to za ciasteczka na wierzchu? Gdzie kupie?

    1. Nie są dostępne w Polsce, ale można zastąpić tofiffee :)

  2. Jak inaczej rozpuścić zelatyne jeśli nie ma się mikrofali?

    1. Wlać gorącą wodę (nie wrząca) i wymieszać. Dalej już podobnie :)

  3. Brzmi i wyglada fantastycznie.Napewno zrobie.Czy maslo orzechowe to nutella?

    1. Nie, masło orzechowe to zwykłe masło z orzechów ziemnych :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij