Znajdź swój przepis

Kakaowe ciasto kruche z budyniową pianką

4 maja, 2018

Przepyszne ciasto kruche z budyniową pianką w nowej odsłonie kakaowej. Słodziutkie, kruche i delikatne ciasto, które jest idealne na letnie spotkania. Maliny idealnie współgrają z kakaowym ciastem i pianką.

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i możesz je przygotować wcześniej i zostawić owinięte folią w lodówce.

Wersja kakaowa ciasta kruchego jest intensywniejsza w smaku, ale mi smakuje bardziej niż tradycyjna.

Maliny mogą być świeże lub mrożone (wcześniej nie rozmrażamy). Jeśli nie masz pod ręką malin mogą być również inne owoce np. wiśnie.

Kakaowe ciasto kruche z budyniową pianką i malinami to jedno z popularniejszych ciasta i jedno ze smaczniejszych.

Pianka jest niesamowicie delikatna, ciasto jest kruche i intensywnie kakaowe i do tego soczyste maliny. Idealne ciasto na lato.

TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto kruche z budyniową pianką w wersji tradycyjnej.

kruche-z-budyniową-pianką

KAKAOWE CIASTO KRUCHE Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 x budyń śmietankowy, proszek (2×40 g)
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 400 g malin, świeżych lub mrożonych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem oraz kakao. Następnie dodajemy sól, cukier oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i wkładamy na 1-2 godz. do lodówki.
Formę o wym. 24×24 cm. Wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno formy. Wyrównujemy i dociskamy. Pieczemy w temp. 190 C przez około 15 min.
Białka miksujemy ze szczypta soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Następnie wsypujemy przesiany proszek budyniowy i powoli wlewamy cienkim strumieniem olej. Masę wykładamy na podpieczony spód. Układamy maliny lekko je wciskając w piankę. Ścieramy pozostałą część ciasta na maliny. Pieczemy w temp. 190 C przez około 35-40 min.

kruche-z-budyniową-pianką kruche-z-budyniową-pianką kruche-z-budyniową-pianką

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dla ścisłości to jest placek na cieście półkruchym

  2. Upiekłam wg przepisu, jedynie maliny zamieniłam na mrożone jagody i wyszło idealne! Dzięki za ten przepis ???? Żaden ze mnie talent piekarniczy, a okazuje się, ze tez mogę zrobić coś pysznego ????

  3. aneta Autor says:

    Tak :)

  4. Upiekłam ale bez owoców….wyrosło aż za bardzo…piana nie opadła ,ani przy dodaniu budyniu czy też oleju…fakt zrobiła się „bardziej lejąca” ale i tak mega puchata jest…a miksowałam zwyklym mikserem na najniższych obrotach.Ciasto pyszne ..dziękuję za przepis… następnym razem dodam malinki :)

  5. Ogólnie coś się nie zgadza w przepisie, jest nieprecyzyjnie opisany, mi również wszystko odpadło po ubiciu bialek i dodaniu budyniu i oleju. Moze trzeba było dopisać, ze trzeba je delikatnie połączyć?

  6. Karolina says:

    Witam, czemu wcześniej nie rozmrażamy malin? Jak damy zamrożone to zakalec może powstać

    1. aneta Autor says:

      dokladnie :)

  7. Czy ten olej jest konieczny?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  8. Placek jest przepyszny, ale proszę powiedzieć co mam zrobić żeby był nieco wyższy. Podczas ubijania piany wszystko jest ok do momentu wlania oleju. Ona robi się wodnista i nie jest taka puszysta jak na początku. Oczywiście olej wlewam cienkim strumieniem podczas ubijania. W rezultacie placek składa się w zasadzie głównie placka ciemnego i cienkiej warstwy pianki pomiędzy ????

    1. aneta Autor says:

      Troszkę piana zawsze opada, ale może za słabo ubilas białka?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x