Przepyszne ciasto kruche z budyniową pianką w nowej odsłonie kakaowej. Słodziutkie, kruche i delikatne ciasto, które jest idealne na letnie spotkania. Maliny idealnie współgrają z kakaowym ciastem i pianką.
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i możesz je przygotować wcześniej i zostawić owinięte folią w lodówce.
Wersja kakaowa ciasta kruchego jest intensywniejsza w smaku, ale mi smakuje bardziej niż tradycyjna.
Maliny mogą być świeże lub mrożone (wcześniej nie rozmrażamy). Jeśli nie masz pod ręką malin mogą być również inne owoce np. wiśnie.
Kakaowe ciasto kruche z budyniową pianką i malinami to jedno z popularniejszych ciasta i jedno ze smaczniejszych.
Pianka jest niesamowicie delikatna, ciasto jest kruche i intensywnie kakaowe i do tego soczyste maliny. Idealne ciasto na lato.
TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto kruche z budyniową pianką w wersji tradycyjnej.
KAKAOWE CIASTO KRUCHE Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 x budyń śmietankowy, proszek (2×40 g)
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 400 g malin, świeżych lub mrożonych
Mąkę
przesiewamy
do
miseczki
razem
z
proszkiem
oraz
kakao.
Następnie
dodajemy
sól,
cukier
oraz
kawałki
zimnego
masła.
Siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Dodajemy
żółtka
i
szybko
zagniatamy
ciasto.
Dzielimy
na
dwie
części
i
wkładamy
na
1-2
godz.
do
lodówki.
Formę
o
wym.
24×24
cm.
Wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Jedną
część
ciasta
ścieramy
na
tarce
o
dużych
oczkach
na
dno
formy.
Wyrównujemy
i
dociskamy.
Pieczemy
w
temp.
190
C
przez
około
15
min.
Białka
miksujemy
ze
szczypta
soli
na
sztywną
masę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukier.
Następnie
wsypujemy
przesiany
proszek
budyniowy
i
powoli
wlewamy
cienkim
strumieniem
olej.
Masę
wykładamy
na
podpieczony
spód.
Układamy
maliny
lekko
je
wciskając
w
piankę.
Ścieramy
pozostałą
część
ciasta
na
maliny.
Pieczemy
w
temp.
190
C
przez
około
35-40
min.
Komentarze
Upiekłam wg przepisu, jedynie maliny zamieniłam na mrożone jagody i wyszło idealne! Dzięki za ten przepis ???? Żaden ze mnie talent piekarniczy, a okazuje się, ze tez mogę zrobić coś pysznego ????
Tak