Znajdź swój przepis

Kakaowy sernik bez sera z porzeczkami

5 sierpnia, 2019

Kakaowy sernik bez sera z porzeczkami nazywany styropianem. Warstwa kruchego ciasta, masa śmietankowa przypominająca sernik oraz kwaśne porzeczki. Przepyszny i lekki deser, który jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Ciasto kruche z dodatkiem kakao jest intensywne w smaku i chrupiące. Można je wykonać wcześniej i przechowywać w zamrażarce lub lodówce.

Masa śmietanowa na bazie białek i kwaśnej śmietany jest leciutka, puszysta i w smaku przypomina tradycyjny sernik na twarogu.

Czerwone porzeczki, które są kwaśne doskonale współgrają ze słodkim smakiem masy śmietankowej i kakaowego ciasta.

REKLAMA:

Kakaowy sernik bez sera z porzeczkami to ciekawy sposób na letni deser. Intensywny smak ciasta i świeże owoce sezonowe to jedno z moich ulubionych połączeń.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z porzeczkami.

sernik bez sera

KAKAOWY SERNIK BEZ SERA Z PORZECZKAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 5 żółtek, dużych

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ:

  • 5 białek, dużych
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 800 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • szczypta soli

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • 200-300 g czerwonych porzeczek
  • 1 łyżeczka mąki

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, kakao i proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części z czego jedna nieco większa. Formujemy wałeczki i owijamy folią, wkładamy do zamrażarki na około 2 godz. Po tym czasie większą część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozprowadzamy równomiernie na dnie formy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min.
Białka razem z solą miksujemy na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukry, aż masa będzie gęsta i lśniąca jak na bezę. Śmietanę miksujemy razem z przesianym proszkiem budyniowym. Do śmietany dodajemy masę białkową i delikatnie łączymy. Wykładamy na podpieczony spód. Porzeczki mieszamy z łyżeczką mąki i wykładamy równomiernie na warstwę śmietanową. Pozostałe ciasto ścieramy na wierzch. Pieczemy w temp. 180 C przez około 450-50 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

sernik bez sera sernik bez sera

sernik bez sera sernik bez sera

Dołącz do dyskusji

  1. Chciałabym zrobić ten sernik w większej blaszce – 24x39cm. Czy ilość kruchego ciasta będzie wystarczająca? A co z masą śmietanową? Lepiej zwiększyć proporcje?

    1. Warto zwiększyć składniki o połowę :)

  2. Małgorzata says:

    Czy jeśli dodam mrożone wiśnie to nie puszczą soku w trakcie pieczenia i czy trzeba je obtoczyć w mące

    1. Można obtoczyc, natomiast bardziej mogą zatopić sie w masie. Porzeczki sa lżejsze.

  3. Jakie inne owoce można użyć?? Wszystkie zapewne, ale dopytać muszę ?

    1. Takie mniej wodniste :) np. Jagody, borowki, maliny

    2. Czy mogę dodać trochę jogurtu greckiego zamiast śmietany? Akurat mam otwarty kubeczek i chciałabym zużyć.

    3. Trochę tak, ale nue można zastąpić całej śmietany :)

  4. A czy wiśnie ze słoika mogą być?

    1. aneta Autor says:

      Tak ????

  5. Witam! Czy można użyć mrożonych porzeczek? Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  6. Karolina says:

    Czy ciasto przechowujemy w lodówce? Można zamiast startego ciasto na wierzch zrobić warstwę galaretki z porzeczkami? :)

  7. Czy to ma być kwaśna śmietana?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  8. Czy zamiast śmietany można użyć jogurtu skyr lub innego naturalnego?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  9. A czy mozna uzyc smietany 12% zamiast 18stki?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

    2. Bardzo dziekuje;)

  10. Dzień dobry, czy można to ciasto zrobić z zamrożonymi owocami?

    1. Tak, tylko nie rozmrazaj wcześniej :)

  11. Zrobiłam – rodzina była zachwycona. Zastanawiam się czy ciasto uda się ze śliwkami?

  12. A czy można użyć śliwek? Ciasto jest przepyszne☺????

  13. Jakie inne owoce można dodać zamiast porzeczek?

    1. Ilovebake says:

      np. wiśnie, maliny :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij