Kakaowy sernik bez sera z porzeczkami nazywany styropianem. Warstwa kruchego ciasta, masa śmietankowa przypominająca sernik oraz kwaśne porzeczki. Przepyszny i lekki deser, który jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Ciasto kruche z dodatkiem kakao jest intensywne w smaku i chrupiące. Można je wykonać wcześniej i przechowywać w zamrażarce lub lodówce.
Masa śmietanowa na bazie białek i kwaśnej śmietany jest leciutka, puszysta i w smaku przypomina tradycyjny sernik na twarogu.
Czerwone porzeczki, które są kwaśne doskonale współgrają ze słodkim smakiem masy śmietankowej i kakaowego ciasta.
Kakaowy sernik bez sera z porzeczkami to ciekawy sposób na letni deser. Intensywny smak ciasta i świeże owoce sezonowe to jedno z moich ulubionych połączeń.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z porzeczkami.
KAKAOWY SERNIK BEZ SERA Z PORZECZKAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 5 żółtek, dużych
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ:
- 5 białek, dużych
- 1 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 800 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 200-300 g czerwonych porzeczek
- 1 łyżeczka mąki
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, kakao i proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części z czego jedna nieco większa. Formujemy wałeczki i owijamy folią, wkładamy do zamrażarki na około 2 godz. Po tym czasie większą część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozprowadzamy równomiernie na dnie formy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min.
Białka razem z solą miksujemy na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukry, aż masa będzie gęsta i lśniąca jak na bezę. Śmietanę miksujemy razem z przesianym proszkiem budyniowym. Do śmietany dodajemy masę białkową i delikatnie łączymy. Wykładamy na podpieczony spód. Porzeczki mieszamy z łyżeczką mąki i wykładamy równomiernie na warstwę śmietanową. Pozostałe ciasto ścieramy na wierzch. Pieczemy w temp. 180 C przez około 450-50 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Chciałabym zrobić ten sernik w większej blaszce – 24x39cm. Czy ilość kruchego ciasta będzie wystarczająca? A co z masą śmietanową? Lepiej zwiększyć proporcje?
Warto zwiększyć składniki o połowę :)
Czy jeśli dodam mrożone wiśnie to nie puszczą soku w trakcie pieczenia i czy trzeba je obtoczyć w mące
Można obtoczyc, natomiast bardziej mogą zatopić sie w masie. Porzeczki sa lżejsze.
Jakie inne owoce można użyć?? Wszystkie zapewne, ale dopytać muszę ?
Takie mniej wodniste :) np. Jagody, borowki, maliny
Czy mogę dodać trochę jogurtu greckiego zamiast śmietany? Akurat mam otwarty kubeczek i chciałabym zużyć.
Trochę tak, ale nue można zastąpić całej śmietany :)
A czy wiśnie ze słoika mogą być?
Tak ????
Witam! Czy można użyć mrożonych porzeczek? Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam
tak :)
Czy ciasto przechowujemy w lodówce? Można zamiast startego ciasto na wierzch zrobić warstwę galaretki z porzeczkami? :)
Czy to ma być kwaśna śmietana?
Tak
Czy zamiast śmietany można użyć jogurtu skyr lub innego naturalnego?
Tak
A czy mozna uzyc smietany 12% zamiast 18stki?
tak :)
Bardzo dziekuje;)
Dzień dobry, czy można to ciasto zrobić z zamrożonymi owocami?
Tak, tylko nie rozmrazaj wcześniej :)
Zrobiłam – rodzina była zachwycona. Zastanawiam się czy ciasto uda się ze śliwkami?
A czy można użyć śliwek? Ciasto jest przepyszne☺????
Jakie inne owoce można dodać zamiast porzeczek?
np. wiśnie, maliny :)