Znajdź swój przepis

Kalafior pieczony w sosie

16 lutego, 2023
REKLAMA:

Kalafior pieczony w sosie beszamelowym z mozzarellą pieczony w piekarniku. Przepyszny, delikatny z serową skorupką na wierzchu.

Kalafiora nie musimy wcześniej gotować w wodzie. Wystarczy, aby był podzielony na małe różyczki. Po upieczeniu będzie chrupiący i lekko twardy. Jeśli lubisz

Wierzch to klasyczny sos beszamelowy, który idealnie pasuje do kalafiora i świetnie smakuje z dodatkiem mozzarelli. Zapieczony wierzch tworzy serową skorupkę.

Kalafior z tego przepisu będzie świetnie pasował np. do drobiu lub innych pieczonych mięs zamiast surówki lub ziemniaków. Ja również uwielbiam go jeść samodzielnie bez dodatków, ponieważ sam w sobie jest pyszny.

ZERKNIJ RÓWNIEŻ NA SAŁATKĘ Z KALAFIOREM I RYŻEM

ZUPA KALAFIOROWA Z SERKIEM TOPIONYM

kalafior pieczony w sosie

KALAFIOR PIECZONY W SOSIE

SKŁADNIKI:

  • 1 średni kalafior
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • sól oraz pieprz
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150 g serka mozzarella

PRZYGOTOWANIE:

Kalafior myjemy, osuszamy i dzielimy na małe różyczki. Układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. W rondelku roztapiamy masło, następnie dodajemy przesianą mąkę i energicznie mieszając trzepaczką wlewamy porcjami mleko. Na początek niewielka ilość mleka, a później wraz ze zwiększeniem ilości sosu więcej. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy gałkę. Gotujemy na niewielkim ogniu kilka minut, aż powstanie gęsty sos. Wylewamy równomiernie na kalafior i obsypujemy startym serkiem mozzarella. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 40 minut, aż kalafior zacznie się z góry rumienić.

kalafior pieczony w sosie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij