Kalafior pieczony w sosie beszamelowym z mozzarellą pieczony w piekarniku. Przepyszny, delikatny z serową skorupką na wierzchu.
Kalafiora nie musimy wcześniej gotować w wodzie. Wystarczy, aby był podzielony na małe różyczki. Po upieczeniu będzie chrupiący i lekko twardy. Jeśli lubisz
Wierzch to klasyczny sos beszamelowy, który idealnie pasuje do kalafiora i świetnie smakuje z dodatkiem mozzarelli. Zapieczony wierzch tworzy serową skorupkę.
Kalafior z tego przepisu będzie świetnie pasował np. do drobiu lub innych pieczonych mięs zamiast surówki lub ziemniaków. Ja również uwielbiam go jeść samodzielnie bez dodatków, ponieważ sam w sobie jest pyszny.
ZERKNIJ RÓWNIEŻ NA SAŁATKĘ Z KALAFIOREM I RYŻEM
ZUPA KALAFIOROWA Z SERKIEM TOPIONYM
KALAFIOR PIECZONY W SOSIE
SKŁADNIKI:
- 1 średni kalafior
- 500 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- sól oraz pieprz
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 150 g serka mozzarella
PRZYGOTOWANIE:
Kalafior myjemy, osuszamy i dzielimy na małe różyczki. Układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. W rondelku roztapiamy masło, następnie dodajemy przesianą mąkę i energicznie mieszając trzepaczką wlewamy porcjami mleko. Na początek niewielka ilość mleka, a później wraz ze zwiększeniem ilości sosu więcej. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy gałkę. Gotujemy na niewielkim ogniu kilka minut, aż powstanie gęsty sos. Wylewamy równomiernie na kalafior i obsypujemy startym serkiem mozzarella. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 40 minut, aż kalafior zacznie się z góry rumienić.