Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami, kiełbaską oraz marchewką i koperkiem. Pyszna zupa, która jest doskonałym pomysłem na obiad w sezonie na młodą kapustę.
Przepis na ten kapuśniak z młodej kapusty lub słodkiej, jak się u nas w domu mówiło jest jednym z najlepszych jaki jadłam. Szybki, prosty i do tego z kilku prostych składników.
Do kapuśniaka możesz dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub 1/2 puszki pomidorów krojonych lub po prostu użyć w sezonie świeżego pomidora. Zupa zyska nieco bardziej wyrazisty smak i ładny lekko czerwony kolor.
Kapuśniak do doskonała zupa w sezonie wiosennym.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zupy.
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY
SKŁADNIKI:
- 1 mała główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 300 g kiełbasy np. z indyka
- 2 l bulionu drobiowego lub mięsnego
- 1 duża marchewka
- 3 średnie młode ziemniaki
- 1 łyżeczka kminku
- pół pęczka koperku
- sól i pieprz do smaku
DODATKOWO
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę
szatkujemy
na
drobno
paseczki.
Marchewkę
obieramy
i
ścieramy
na
tarce
o
dużych
oczkach.
Ziemniaki
obieramy
i
kroimy
w
kostkę.
Cebulę
obieramy,
kroimy
w
kosteczkę
i
przekładamy
na
rozgrzaną
patelnie
z
odrobiną
oleju.
Następnie
podsmażamy
przez
ok.
2
minuty.
Dodajemy
pokrojoną
na
półplasterki
kiełbasę
oraz
przeciśnięty
przez
praskę
czosnek.
Smażymy
ok.
10
minut.
Dodajemy
kapustę,
ziemniaki
oraz
marchewkę
i
podsmażamy
cały
czas
mieszając
przez
ok.
5
minut.
Zalewamy
gorącym
bulionem
i
gotujemy
do
miękkości
warzyw.
Na
koniec
doprawiamy
kminkiem,
solą
i
pieprzem
oraz
posiekanym
koperkiem.
.
Na
rozgrzaną
patelnie
dodajemy
masło,
następnie
dodajemy
mąkę
i
szybko
mieszamy
przez
ok.
2
–
3
minuty,
aż
zacznie
lekko
brązowieć.
Następnie
dodajemy
1/2
szklanki
bulionu
z
kapuśniaka
i
szybko
mieszamy
najlepiej
trzepaczką,
aby
nie
było
grudek.
Ponownie
wlewamy
1/2
szklanki
bulionu
i
mieszamy.
Wlewamy
mieszaninę
do
kapuśniaka
i
chwilę
gotujemy.
Komentarze