Znajdź swój przepis

Kapuśniak z młodej kapusty

31 maja, 2022

Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami, kiełbaską oraz marchewką i koperkiem. Pyszna zupa, która jest doskonałym pomysłem na obiad w sezonie na młodą kapustę.

Przepis na ten kapuśniak z młodej kapusty lub słodkiej, jak się u nas w domu mówiło jest jednym z najlepszych jaki jadłam. Szybki, prosty i do tego z kilku prostych składników.

Do kapuśniaka możesz dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub 1/2 puszki pomidorów krojonych lub po prostu użyć w sezonie świeżego pomidora. Zupa zyska nieco bardziej wyrazisty smak i ładny lekko czerwony kolor.

Kapuśniak do doskonała zupa w sezonie wiosennym.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zupy.

Kapuśniak

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY

SKŁADNIKI:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 300 g kiełbasy np. z indyka
  • 2 l bulionu drobiowego lub mięsnego
  • 1 duża marchewka
  • 3 średnie młode ziemniaki
  • 1 łyżeczka kminku
  • pół pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku

DODATKOWO

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę szatkujemy na drobno paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju. Następnie podsmażamy przez ok. 2 minuty. Dodajemy pokrojoną na półplasterki kiełbasę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 10 minut. Dodajemy kapustę, ziemniaki oraz marchewkę i podsmażamy cały czas mieszając przez ok. 5 minut. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. .
Na rozgrzaną patelnie dodajemy masło, następnie dodajemy mąkę i szybko mieszamy przez ok. 2 – 3 minuty, aż zacznie lekko brązowieć. Następnie dodajemy 1/2 szklanki bulionu z kapuśniaka i szybko mieszamy najlepiej trzepaczką, aby nie było grudek. Ponownie wlewamy 1/2 szklanki bulionu i mieszamy. Wlewamy mieszaninę do kapuśniaka i chwilę gotujemy.

Kapuśniak

REKLAMA:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij