Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami, kiełbaską oraz marchewką i koperkiem. Pyszna zupa, która jest doskonałym pomysłem na obiad w sezonie na młodą kapustę.
Przepis na ten kapuśniak z młodej kapusty lub słodkiej, jak się u nas w domu mówiło jest jednym z najlepszych jaki jadłam. Szybki, prosty i do tego z kilku prostych składników.
Do kapuśniaka możesz dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub 1/2 puszki pomidorów krojonych lub po prostu użyć w sezonie świeżego pomidora. Zupa zyska nieco bardziej wyrazisty smak i ładny lekko czerwony kolor.
Kapuśniak do doskonała zupa w sezonie wiosennym.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zupy.
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY
SKŁADNIKI:
- 1 mała główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 300 g kiełbasy np. z indyka
- 2 l bulionu drobiowego lub mięsnego
- 1 duża marchewka
- 3 średnie młode ziemniaki
- 1 łyżeczka kminku
- pół pęczka koperku
- sól i pieprz do smaku
DODATKOWO
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę szatkujemy na drobno paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju. Następnie podsmażamy przez ok. 2 minuty. Dodajemy pokrojoną na półplasterki kiełbasę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 10 minut. Dodajemy kapustę, ziemniaki oraz marchewkę i podsmażamy cały czas mieszając przez ok. 5 minut. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. .
Na rozgrzaną patelnie dodajemy masło, następnie dodajemy mąkę i szybko mieszamy przez ok. 2 – 3 minuty, aż zacznie lekko brązowieć. Następnie dodajemy 1/2 szklanki bulionu z kapuśniaka i szybko mieszamy najlepiej trzepaczką, aby nie było grudek. Ponownie wlewamy 1/2 szklanki bulionu i mieszamy. Wlewamy mieszaninę do kapuśniaka i chwilę gotujemy.