Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Karpatka czekoladowa z kremem budyniowym

Luty 27, 2015 , 80914 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Karpatka czekoladowa z kremem budyniowym to wariacja na temat klasycznej karpatki, którą każdy zna. Mocno czekoladowa warstwa ciasta parzonego i do tego lekki krem budyniowy.

Czekoladowe ciasto parzone jest troszeczkę cięższe od zwykłego. Krem jest słodki, maślany i nie jest strasznie ciężki. Spokojnie można zjeść nawet dwa kawałki ciasta, co uczynił mój partner pytając co chwila czy można ciasta i mówiąc po pięć razy jakie jest smaczne. Chyba większej rekomendacji nie trzeba.

Najlepiej smakuje po około dwóch dnia leżakowania w lodówce. Jeśli ktoś lubi można wierzch ciasta dodatkowo polać np. czekoladą deserową, na pewno wzbogaci to o wiele ciasto.

TUTAJ znajdziesz przepis na tradycyjną karpatkę.

"SŁODKIE ŚWIĘTA - 40 PRZEPISÓW NA CIASTA"

PREMIERA E-BOOKA JUŻ ZA:

PIERWSZY TYDZIEŃ PROMOCYJNA CENA 35 ZŁ 49 ZŁ

KARPATKA CZEKOLADOWA Z KREMEM BUDYNIOWYM – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  •  1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 5 jajek
  • 120 g masła
  • szczypta proszku do pieczenia

 SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  •  3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej, czubate
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa

Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż do całkowitego rozpuszczenia masła. Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy do gorącej wody. Mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Masa powinna być gęsta i odchodzić od ścianek garnuszka. Zostawiamy na chwilę do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka, po dodaniu każdego dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy szczyptę proszku do pieczenia i chwilkę miksujemy. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy połowę masy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy przez 25-30 min. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Dwie szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, raz na jakiś czas mieszając. W pozostałym mleku rozpuszczamy obie mąki oraz żółtka. Cały czas mieszając stopniowo wlewamy mieszaninę. Ponownie przekładamy na palnik. Mieszamy dosyć energicznie do momentu, aż masa zacznie mocno gęstnieć. Gotowy owijamy folia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło o temp. pokojowej miksujemy przez 2-3 min, następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem przekładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy lekko dociskając drugim. Ciasto wkładamy na min. kilka godzin do lodówki. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

karpatka-czekoladowa-1

karpatka-czekoladowa

Komentarze

  • Odpowiedz Świat W. Listopad 12, 2015 at 11:21

    Kolejny raz dziękuję za sprawdzony przepis na pyszne ciasto.
    http://swiatwedluglilii.pl/kuchnia/czekoladowa-karpatka/
    Pozdrawiam serdecznie :)

  • Odpowiedz ewka Sierpień 1, 2015 at 23:46

    Karpatka pychotka :)

  • Odpowiedz Matrelsy Kwiecień 16, 2015 at 16:06

    Czekoladowa karpatka stała się jednym z moich ulubionych ciast! Najbardziej uwielbiam w niej chyba ten puszysty i słodki krem :)

    • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 20, 2015 at 07:42

      I ja uwielbiam ten krem :)

    1 2 3

    Dodaj komentarz