Karpatka czekoladowa z kremem budyniowym to wariacja na temat klasycznej karpatki, którą każdy zna. Mocno czekoladowa warstwa ciasta parzonego i do tego lekki krem budyniowy.
Czekoladowe ciasto parzone jest troszeczkę cięższe od zwykłego. Krem jest słodki, maślany i nie jest strasznie ciężki. Spokojnie można zjeść nawet dwa kawałki ciasta, co uczynił mój partner pytając co chwila czy można ciasta i mówiąc po pięć razy jakie jest smaczne. Chyba większej rekomendacji nie trzeba.
Najlepiej smakuje po około dwóch dnia leżakowania w lodówce. Jeśli ktoś lubi można wierzch ciasta dodatkowo polać np. czekoladą deserową, na pewno wzbogaci to o wiele ciasto.
TUTAJ znajdziesz przepis na tradycyjną karpatkę.
KARPATKA CZEKOLADOWA Z KREMEM BUDYNIOWYM – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki kakao
- 5 jajek
- 120 g masła
- szczypta proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki pszennej, czubate
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż do całkowitego rozpuszczenia masła. Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy do gorącej wody. Mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Masa powinna być gęsta i odchodzić od ścianek garnuszka. Zostawiamy na chwilę do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka, po dodaniu każdego dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy szczyptę proszku do pieczenia i chwilkę miksujemy. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy połowę masy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy przez 25-30 min. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Dwie szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, raz na jakiś czas mieszając. W pozostałym mleku rozpuszczamy obie mąki oraz żółtka. Cały czas mieszając stopniowo wlewamy mieszaninę. Ponownie przekładamy na palnik. Mieszamy dosyć energicznie do momentu, aż masa zacznie mocno gęstnieć. Gotowy owijamy folia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło o temp. pokojowej miksujemy przez 2-3 min, następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem przekładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy lekko dociskając drugim. Ciasto wkładamy na min. kilka godzin do lodówki. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Komentarze
Kolejny raz dziękuję za sprawdzony przepis na pyszne ciasto.
http://swiatwedluglilii.pl/kuchnia/czekoladowa-karpatka/
Pozdrawiam serdecznie
Karpatka pychotka
Czekoladowa karpatka stała się jednym z moich ulubionych ciast! Najbardziej uwielbiam w niej chyba ten puszysty i słodki krem
I ja uwielbiam ten krem