Kaszotto z kurczakiem i warzywami oraz świeżymi liśćmi szpinaku baby. Kaszotto wykonałam na białej kaszy gryczanej z dodatkiem mrożonego groszku i marchewki.
Kaszotto to polska wersja risotto, w którym ryż zastępujemy kaszą i łączymy z warzywami lub mięsem. W tym przepisie kaszę gryczaną możesz zastąpić np. kaszą jaglaną, pęczak lub bulgur. Każda z tych kasz będzie smaczna w tym połączeniu.
Kaszotto z kurczakiem i warzywami to smaczny i zdrowy obiad, który przygotujesz błyskawicznie. Przepis idealnie sprawdzi się do zużycia kaszy z poprzedniego dnia.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
REKLAMA:
KASZOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
SKŁADNIKI:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g mrożonego groszku z marchewką*
- 150 g świeżego szpinaku baby
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 250 ml bulionu drobiowego
- 100 ml śmietanki słodkiej 18%
- sól i pieprz do smaku
DODATKOWO
- 1 – 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 szklanka kaszy białej gryczanej, suchej
- 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
* marchewkę i groszek możemy użyć świeży i pokroić w kosteczkę
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurczaka kroimy na kawałeczki. Cebulę siekamy i dodajemy na rozgrzany olej na patelnię. Podsmażamy do zeszklenia, następnie dodajemy kurczaka razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i słodką papryką oraz odrobiną soli. Podsmażamy kilka minut, aż kurczak będzie biały. Następnie dodajemy mrożoną mieszankę groszku z marchewką i podsmażamy 2-3 minuty. Zalewamy gorącym bulionem drobiowym i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy liście szpinaku i wlewamy śmietankę. Gotujemy, aż szpinak lekko zwiędnie. Na koniec wsypujemy kaszę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy natkę pietruszki.
Przepyszne danie. Polecam!