Znajdź swój przepis

Kaszotto kurczakiem i warzywami

11 lutego, 2022

Kaszotto z kurczakiem i warzywami oraz świeżymi liśćmi szpinaku baby. Kaszotto wykonałam na białej kaszy gryczanej z dodatkiem mrożonego groszku i marchewki.

Kaszotto to polska wersja risotto, w którym ryż zastępujemy kaszą i łączymy z warzywami lub mięsem. W tym przepisie kaszę gryczaną możesz zastąpić np. kaszą jaglaną, pęczak lub bulgur. Każda z tych kasz będzie smaczna w tym połączeniu.

Kaszotto z kurczakiem i warzywami to smaczny i zdrowy obiad, który przygotujesz błyskawicznie. Przepis idealnie sprawdzi się do zużycia kaszy z poprzedniego dnia.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.

kaszotto

KASZOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g mrożonego groszku z marchewką*
  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietanki słodkiej 18%
  • sól i pieprz do smaku

DODATKOWO

  • 1 – 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1 szklanka kaszy białej gryczanej, suchej
  • 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

* marchewkę i groszek możemy użyć świeży i pokroić w kosteczkę

Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurczaka kroimy na kawałeczki. Cebulę siekamy i dodajemy na rozgrzany olej na patelnię. Podsmażamy do zeszklenia, następnie dodajemy kurczaka razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i słodką papryką oraz odrobiną soli. Podsmażamy kilka minut, aż kurczak będzie biały. Następnie dodajemy mrożoną mieszankę groszku z marchewką i podsmażamy 2-3 minuty. Zalewamy gorącym bulionem drobiowym i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy liście szpinaku i wlewamy śmietankę. Gotujemy, aż szpinak lekko zwiędnie. Na koniec wsypujemy kaszę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy natkę pietruszki.

kaszotto kaszotto

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Przepyszne danie. Polecam!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x