Przepis doskonały jako baza do cupcakes. Rewelacyjne w smaku i co najważniejsze za sprawą dodania kremówki nie są suche. Zyskały bardziej delikatny i lekki charakter. Do środka zamiast ekstraktu można dodać np. ziarenka z laski wanilii. Doskonale sprawdzą się również z dodatkami np. czekolady. Przechowujemy ok. 3-4 dni pod osłonką. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 12 muffinek
- 200 g mąki tortowej
- 130 g masła, temp. pokojowa
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Śmietankę lekko podgrzewamy. Masło miksujemy i po chwili dodajemy cukier, dobrze mieszamy. Następnie dodajemy jajka, miód, wanilię, po dodaniu każdego składnika miksujemy dokładnie mikserem. Na koniec dodajemy naprzemiennie suche składniki ze śmietanką w trzech partiach. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami i napełniamy do 3/4 objętości. Pieczemy w temp. 170 C przez 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Smacznego.
Komentarze