Znajdź swój przepis

Kokosowa krówka na krakersach

4 lutego, 2022

Kokosowa krówka na krakersach z pysznym i leciutkim kremem kokosowym i słodko-słoną warstwą kajmakową na biszkopcie kakaowym.

Biszkopt możemy lekko nasączyć odrobiną likieru (u mnie słony karmel) w połączeniu z wodą, będzie bardziej wilgotny i smaczniejszy.

Krem kokosowy jest jak mgiełka, leciutki, puszysty z mocno kokosa nutką. Jeśli nie lubisz czuć w kremie wiórek kokosowych, warto je zmiksować w blenderze.

Warstwa słonych krakersów i kajmaku nadaje przepysznego smaki i wyjątkowości.

Kokosowa krówka na krakersach będzie idealnym deserem na święta lub spotkania rodzinne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

kokosowa-krówka

KOKOSOWA KRÓWKA NA KRAKERSACH

SKŁADNIKI:

BISZKOPT KAKAOWY

  • 6 jajek o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KREM KOKOSOWY

  • 800 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

WARSTWA KRÓWKOWA

  • 2 opakowania solonych krakersów
  • 1 puszka kajmaku ok. 400 g

DODATKOWO

  • 2 łyżki kakao do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez około 30-35 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrajamy na dwie części. Jedną część wkładamy na dno formy.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy chwilkę w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawimy do wystudzenia.
Puszkę kajmaku wkładamy do miseczki do połowy wypełnionej gorącą wodą, zostawiamy na 15 minut i następnie dokładnie mieszamy (w ten sposób będzie się lepiej rozsmarowywał).
Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie przesiewamy cukier puder oraz dodajemy wiórki kokosowe. Na koniec wprost pod widełki miksera wlewamy powoli ostudzoną żelatynę. 1/3 kremu wykładamy na biszkopt, następnie układamy krakersy i smarujemy kajmakiem i ponownie przykrywamy krakersami. Następnie ponownie krem, biszkopt i ponownie krem. Wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem oprószamy kakao.

* biszkopt możemy nasączyć odrobiną likieru wymieszanego z wodą w proporcji 1:1

kokosowa-krówka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można do masy dać mascarpone zamiast żelatyny?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  2. O matko ! Oczy same jedzą :D Idę do kuchni a potem będę grzeszyć :D

  3. Co można byłoby dodać zamiast wiórek kokosowych ?

    1. aneta Autor says:

      Możesz pominąć ????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x