Kokosowa krówka na krakersach z pysznym i leciutkim kremem kokosowym i słodko-słoną warstwą kajmakową na biszkopcie kakaowym.
Biszkopt możemy lekko nasączyć odrobiną likieru (u mnie słony karmel) w połączeniu z wodą, będzie bardziej wilgotny i smaczniejszy.
Krem kokosowy jest jak mgiełka, leciutki, puszysty z mocno kokosa nutką. Jeśli nie lubisz czuć w kremie wiórek kokosowych, warto je zmiksować w blenderze.
Warstwa słonych krakersów i kajmaku nadaje przepysznego smaki i wyjątkowości.
Kokosowa krówka na krakersach będzie idealnym deserem na święta lub spotkania rodzinne.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
KOKOSOWA KRÓWKA NA KRAKERSACH
SKŁADNIKI:
BISZKOPT KAKAOWY
- 6 jajek o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM KOKOSOWY
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g wiórków kokosowych
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
WARSTWA KRÓWKOWA
- 2 opakowania solonych krakersów
- 1 puszka kajmaku ok. 400 g
DODATKOWO
- 2 łyżki kakao do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę
o
wymiarach
25
x
35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao,
mąką
ziemniaczaną
i
proszkiem
do
pieczenia.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Na
koniec
w
kilku
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy
łyżką
lub
szpatułką.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175ºC
przez
około
30-35
minut.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia
i
przekrajamy
na
dwie
części.
Jedną
część
wkładamy
na
dno
formy.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
podgrzewamy
chwilkę
w
kuchence
mikrofalowej,
mieszamy
i
zostawimy
do
wystudzenia.
Puszkę
kajmaku
wkładamy
do
miseczki
do
połowy
wypełnionej
gorącą
wodą,
zostawiamy
na
15
minut
i
następnie
dokładnie
mieszamy
(w
ten
sposób
będzie
się
lepiej
rozsmarowywał).
Śmietankę
miksujemy
na
gęstą
masę,
następnie
przesiewamy
cukier
puder
oraz
dodajemy
wiórki
kokosowe.
Na
koniec
wprost
pod
widełki
miksera
wlewamy
powoli
ostudzoną
żelatynę.
1/3
kremu
wykładamy
na
biszkopt,
następnie
układamy
krakersy
i
smarujemy
kajmakiem
i
ponownie
przykrywamy
krakersami.
Następnie
ponownie
krem,
biszkopt
i
ponownie
krem.
Wkładamy
do
lodówki
na
całą
noc.
Przed
podaniem
oprószamy
kakao.
* biszkopt możemy nasączyć odrobiną likieru wymieszanego z wodą w proporcji 1:1
Komentarze
Czy można do masy dać mascarpone zamiast żelatyny?
tak
O matko ! Oczy same jedzą
Idę do kuchni a potem będę grzeszyć
Co można byłoby dodać zamiast wiórek kokosowych ?
Możesz pominąć ????