Znajdź swój przepis

Kokosowe muffinki z Rafaello

30 sierpnia, 2012

Kokosowe muffinki z Rafaello to: kokos w cieście, kokos w środku i kokosowa polewa na wierzchu. Bardzo wyczuwalny smak śmietankowy w cieście łudząco przypomina dostępne w sklepach kuleczki Rafaello. Nie spodziewałam się, że będą tak bardzo smaczne i na pewno wykonam je jeszcze nie raz np. na jakąś uroczystość. Przepis możemy urozmaicić i zamiast wiórek na wierzch zastąpić je płatkami migdałowymi.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 12 muffinek

  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 1/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 krople zapachu migdałowego
  • 2/3 szklanki śmietanki 36 %
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 12 kuleczek Rafaello

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 150 g białej czekolady
  • 1 szklanka wiórek kokosowych

Wszystkie suche składniki mieszamy razem w miseczce. Mokre składniki przekładamy do oddzielnej miseczki i mieszamy, następnie dodajemy suche składniki. Trzepaczką łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Do każdej wlewamy łyżkę ciasta, następnie wkładamy Rafaello i pokrywamy całkowicie kuleczkę ciastem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 25 min. Po ostudzeniu górę muffinek zatapiamy w rozpuszczonej białej czekoladzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy zamiast śmietanki 36% może być 30%?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  2. i jeeszcze jedno pytanie: ile mniej więcej masła da te 0.5 szklanki?

    1. aneta Autor says:

      Około pół kostki

  3. czy mogę pominąć wiórki w cieście? chcę wykorzystać kremowkę i pomyślalam o babeczkach ale domownicy nie lubią wiórek…

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  4. Czy można słodką śmietankę zastąpić mlekiem?

    1. mozna, ale wtedy dodaj jej np. 1/2 szklanki

  5. dandeliona says:

    przecudowne, wyśmienite! wyrosły jak marzenie, przepis wart polecenia! :) oblizuje wszystkie palce!

  6. Jaka to jest śmietanka 30% ? ;)

    1. Ilovebake says:

      Chodzi o slodka smietanke do deserow np laciate w kartoniku

  7. czy trzeba je przechowywac w lodowce ze wzgledu na smietanke czy po upieczeniu to juz nie ma znaczenia ?

    1. Ilovebake says:

      Nie trzeba przechowywac w lodowce, ale zakryj je folia lub kloszem szklanym , aby nie wyschly ;) pozdrawiam

  8. A ja mam pytanie ;-) czy rafaello upieczone w środku babeczki bardzo zmienia swój smak i konsystencję? Bo jeśli tak to nieco zmodyfikuję przepis i po upieczeniu babeczki wydrążę środek, wsadzę rafaello i przykryję ciastem ;-)

    1. Ilovebake says:

      Hej wierzch kuleczek rafaello nie jest już tak chrupiący, natomiast środek bez zmian :) może zrób i takie i takie, aby porównać lepsze ?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x