Znajdź swój przepis

Kokosowy mazurek na waflach

23 marca, 2013
REKLAMA:

Bardzo prosty  w wykonaniu kokosowy mazurek na waflach bez pieczenia Mocno kokosowy z delikatną nutą alkoholu. Bazą mazurka nie jest ciasto kruche, a wafle, które tworzą ciekawszą wersję na święta.

SKŁADNIKI:

  • 2 duże, kwadratowe wafle
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych ( można uprażyć )
  • 150 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki ajerkoniaku lub likieru malibu
  • kilka kulek Rafaello do dekoracji

Do garnuszka wlewamy niewielką ilość wody, na nim ustawiamy szklaną miseczkę. Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miseczki. Wodę doprowadzamy do wrzenia, w ten sposób czekolada się roztopi na parze.

Masło ucieramy na puch i dodajemy powoli lekko przestudzoną czekoladę. Na koniec dodajemy wiórki oraz alkohol i ponownie miksujemy do połączenia.

Wafle przekrawamy nożem na pół uzyskując 4 części. Niewielką część kremu zostawiamy na wierzch, a resztą przekładamy wafle. Owijamy folią spożywczą, na waflach układamy deskę do krojenia i obciążamy ją z obu stron np. garnkiem wypełnionym niewielką ilością wody, aby masa i wafle dokładnie się ze sobą połączymy. Zostawiamy na ok. godzinę lub dwie.

Po tym czasie smarujemy wierzch pozostałym kremem i dekorujemy kuleczkami Rafaello lub według uznania innymi dekoracjami. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij