Bardzo prosty w wykonaniu kokosowy mazurek na waflach bez pieczenia Mocno kokosowy z delikatną nutą alkoholu. Bazą mazurka nie jest ciasto kruche, a wafle, które tworzą ciekawszą wersję na święta.
SKŁADNIKI:
- 2 duże, kwadratowe wafle
- 200 g białej czekolady
- 100 g wiórków kokosowych ( można uprażyć )
- 150 g masła lub margaryny
- 3 łyżki ajerkoniaku lub likieru malibu
- kilka kulek Rafaello do dekoracji
Do garnuszka wlewamy niewielką ilość wody, na nim ustawiamy szklaną miseczkę. Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miseczki. Wodę doprowadzamy do wrzenia, w ten sposób czekolada się roztopi na parze.
Masło ucieramy na puch i dodajemy powoli lekko przestudzoną czekoladę. Na koniec dodajemy wiórki oraz alkohol i ponownie miksujemy do połączenia.
Wafle przekrawamy nożem na pół uzyskując 4 części. Niewielką część kremu zostawiamy na wierzch, a resztą przekładamy wafle. Owijamy folią spożywczą, na waflach układamy deskę do krojenia i obciążamy ją z obu stron np. garnkiem wypełnionym niewielką ilością wody, aby masa i wafle dokładnie się ze sobą połączymy. Zostawiamy na ok. godzinę lub dwie.
Po tym czasie smarujemy wierzch pozostałym kremem i dekorujemy kuleczkami Rafaello lub według uznania innymi dekoracjami. Smacznego.