Pyszny koktajl z buraka to bomba witaminowa. Ma działanie detoksykujące, odkwaszające, regulujące przemianę materii, usprawniające pracę jelit i oczyszczającą krew. W połączeniu z bananem, mlekiem roślinnym oraz miodem ma dosyć słodki smak i piękną barwę.
Koktajl z buraka jest bardzo lekki i dosyć rzadki. Możesz go popijać w ciągu dnia lub zastąpić nim posiłek. Buraki to skarbnica cennym witamin, żelaza, potasu, magnezu. Zapobiegają anemii i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki dzięki czemu wzmacniają układ krwionośny. Zawiera kwas foliowy, które powinny spożywać kobiety w ciąży. Buraki mają dosyć dużą ilość cukru i nie powinny być spożywane przez osoby chore na cukrzycę.
Koktajl z buraka ma przyjemny smak i śmiało można go wypić bez krzywienia się. Ma delikatnie waniliowy zapach dzięki dodaniu ekstraktu.
Buraki do koktajlu mogą być surowe, ale także możesz je upiec w piekarniku. Cząstki buraka razem ze skórką owiń szczelnie w folię aluminiową i piecz w temp. 180 C przez około 30 min. Buraki możesz również ugotować na parze. Najmniej korzystnym sposobem przygotowania buraka będzie gotowanie w wodzie. Składniki i barwnik zostaną wypłukane przez wodę.
Koktajl z buraka to idealny sposób na dostarczenie w szybki sposób witamin i składników mineralnych. Koktajl jest naturalny bez żadnych chemicznych dodatków. Samo zdrowie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na koktajle i smoothie.
KOKTAJL Z BURAKA
SKŁADNIKI NA KOKTAJL:
ILOŚĆ: 1 duża szklanka
- 1 banan, dojrzały
- 1 szklanka mleka np. migdałowego, kokosowego, sojowego
- 1/2 średniego buraka, surowego
- 1 1/2 łyżeczki miodu
- ekstrakt z wanilii (opcjonalnie)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Surową połówkę buraka (możesz również dodać upieczone lub ugotowane na parze ze skórką) kroimy na nieduże kawałeczki. Przekładamy do blendera razem z pozostałymi składnikami i miksujemy na jednolitą konsystencję. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Czy koktajl można przygotować wieczorem, A rano spożyć?
tak :)
można użyc mleka krowiego ?
Jeśli nie masz problemów trawiennych po mleku krowim to jak najbardziej :)