Kompot z rabarbaru z 4 prostych składników, będzie idealny w letnie dni. Orzeźwiający i pyszny napój z dodatkiem cytryny.
Kompot najlepiej wykonać z mocno różowych łodyg, wtedy uzyskamy intensywny kolor napoju.
Do środka można dodać sok z połowy pomarańczy lub podawać z dodatkiem kostek lodu oraz listkami mięty lub plasterkami cytryny.
Doskonały napój na upały, grilla lub majówkę.
Rabarbar możemy zamrozić i wykorzystać w chłodniejsze dni.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PLACUSZKI JOGURTOWE Z RABARBAREM
KOMPOT Z RABARBARU
SKŁADNIKI:
- 4 duże łodygi rabarbaru (ok. 500 g)
- 6 łyżek cukru
- 1,5 l wody
- sok z połowy cytryny
Rabarbar myjemy, odcinamy końce, a łodygi kroimy na kawałki ok. 1 – 2 cm. Wrzucamy do garnuszka razem z cukrem i gotujemy ok. 5 minut. Następnie wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Kompot możemy przelać przez sitko i podawać z plasterkami cytryny.