Znajdź swój przepis

Kompot z rabarbaru

23 maja, 2023

Kompot z rabarbaru z 4 prostych składników, będzie idealny w letnie dni. Orzeźwiający i pyszny napój z dodatkiem cytryny.

Kompot najlepiej wykonać z mocno różowych łodyg, wtedy uzyskamy intensywny kolor napoju.

Do środka można dodać sok z połowy pomarańczy lub podawać z dodatkiem kostek lodu oraz listkami mięty lub plasterkami cytryny.

Doskonały napój na upały, grilla lub majówkę.

Rabarbar możemy zamrozić i wykorzystać w chłodniejsze dni.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM

MUFFINKI Z RABARBAREM

PLACUSZKI JOGURTOWE Z RABARBAREM

kompot-z-rabarbaru

KOMPOT Z RABARBARU

SKŁADNIKI:

  • 4 duże łodygi rabarbaru (ok. 500 g)
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 l wody
  • sok z połowy cytryny

Rabarbar myjemy, odcinamy końce, a łodygi kroimy na kawałki ok. 1 – 2 cm. Wrzucamy do garnuszka razem z cukrem i gotujemy ok. 5 minut. Następnie wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Kompot możemy przelać przez sitko i podawać z plasterkami cytryny.

kompot-z-rabarbaru

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x