Znajdź swój przepis

Kostka bananowa w czekoladzie

19 października, 2018

Kostka bananowa w czekoladzie to jeden z tych deserów, których smaki pasują do siebie idealnie. Banan, krem czekoladowy, krem straciatella i biszkopt. Przepyszne ciasto, które będzie większości smakowało.

Ciasto jest delikatne, lekkie i spokojnie można zjeść nawet kilka kawałków.

Minusem ciasta jest niezbyt długie przechowywanie. Z czasem banany zaczną ciemnieć i ciasto może nie wyglądać tak samo jak na początku.

ciasto nie jest mdłe, dzięki dodaniu dwóch kremów jest ciekawe smakowo i wielowarstwowe. Do ciasta możesz dodać czekoladę gorzką wtedy będzie miało bardziej wyrazisty smak lub mleczną wtedy uzyskasz słodszy smak.

Kostka bananowa w czekoladzie będzie doskonałym pomysłem na święta, urodziny, spotkania rodzinne.

Banan w połączeniu z czekoladą to nie może nie smakować. Polecam koniecznie wypróbować.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Kostka bananowa

KOSTKA BANANOWA W CZEKOLADZIE

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 4 jajka, duże
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek kremu czekoladowego np. nutella
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM STRACIATELLA:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • posypka czekoladowa lub starta gorzka czekolada

DODATKOWO:

  • 4 banany, duże
  • 2 plasterki cytryny
  • posypka lub starta czekolada na wierzch ciasta

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki dodajemy w kilku niedużych porcjach przesiane składniki i delikatnie łączymy. Na koniec dodajemy olej i ponownie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, pod koniec dodajemy po łyżce krem czekoladowy oraz wlewamy powoli żelatynę. Banany przekrawamy wzdłuż i lekko smarujemy plasterkiem cytryny, aby zbyt szybko nie zaczął ciemnieć. Układamy jeden obok drugiego na biszkopcie. Wykładamy krem czekoladowy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty i jednolity krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz startą czekoladę i miksujemy do połączenia. Wykładamy na biszkopt. Wierzch oprószamy posypką czekoladową lub startą czekoladą mleczną lub gorzką. Wkładamy do lodówki na 2-3 godz lub całą noc.

Kostka bananowa Kostka bananowa Kostka bananowa Kostka bananowa Kostka bananowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. To naj pyszniejszy placek jakiego jadlam

  2. Hej mam pytanie zamierzam zrobić ciacho a blaszce 40x26cm co ile powinnam podwoić składniki aby wyszło dobrze?

    1. aneta Autor says:

      Około 1/3 :)

  3. Witam, ubiłam śmietanę i stopniowo zaczęłam dokładać krem czekoladowy a na sam koniec żelatyne (tak jak w przepisie) i tu moje pytanie co zrobiłam nie tak bo mi się krem zważył. Żelatyna była już dobrze wystudzona

    1. Ilovebake says:

      Może za szybko miksowalas składniki lub za szybko dodałas je do siebie.

  4. Dzień dobry, ile dodajemy cukru do biszkoptu? poniewaz nie widzę wśród podanych składników

    1. juz poprawione :)

    2. Ślicznie dziękuję :-)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x