Ciasto kostka cappuccino to jedno z lepszych przepisów na przekładańca jakie znam. Pyszny krem cappuccino, kokosowa beza oraz puszysty kakaowy biszkopt. Ciasto jest niezwykle delikatne w konsystencji, ale z drugiej strony o dosyć wyrazistych smakach. Nie jest trudne, aczkolwiek wymaga trochę czasu na przygotowanie.
Biszkopt jest leciutki, puszysty o kakaowym smaku. Pieczemy go w kwadratowej blaszce lub jak wolisz w tortownicy. Dzielimy na dwie części i nasączamy ponczem o smaku kawy przez co nie jest suchy.
Krem jest na bazie kremówki z dodatkiem cappuccino. Leciutki, delikatny i szybki w przygotowaniu. Ja dodałam cappuccino o smaku czekoladowym , ale możesz użyć np. smaku orzechowego lub innego ulubionego.
Beza o smaku kokosowym jest słodkim dopełnieniem całego ciasta. Beza po upieczeniu w środku jest piankowa i leciutka.
Kostka cappuccino to bogate w smaku ciasto o niezwykle pysznych warstwach. Idealne dla osób, które uwielbiają lekko kawowe ciasta.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
KOSTKA CAPPUCCINO
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BEZĘ KOKOSOWĄ:
- 5 białek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek cappuccino (proszek) np. czekoladowe
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki likieru Amaretto (opcjonalnie)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie
składniki
na
biszkopt
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąki
razem
z
kakao
przesiewamy
do
miseczki.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
masę.
Pod
koniec
dodajemy
stopniowo
cukier.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
żółtka.
Za
pomocą
dużej
łyżki
lub
szpatułki
mieszamy
suche
składniki
w
kilku
porcjach.
Mieszamy
bardzo
delikatnie,
aby
nie
naruszyć
piany
zbyt
mocno.
Formę
o
wym.
24
x
24
cm
lub
nieco
większą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przelewamy
gotowe
ciasto
i
wierzch
lekko
wyrównujemy.
Pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
35-40
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Biszkopt
zaraz
po
wyjęciu
z
piekarnika
upuszczamy
na
zabezpieczoną
podłogę
lub
blat
kuchenny
z
wysokości
około
30
cm.
W
ten
sposób
nam
nie
opadnie.
Zostawiamy
do
wystudzenia
i
przekrawamy
na
pół.
Białka
w
temp.
pokojowej
ubijamy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
powoli
cukier
i
miksujemy,
aż
powstanie
gęsta
masa.
Pod
koniec
dodajemy
sok
z
cytryny,
przesianą
mąkę
oraz
wiórki.
Krótko
miksujemy
i
wykładamy
do
formy
o
podobnych
wymiarach
co
biszkopt.
Piekarnik
rozgrzewamy
do
150
C
i
od
razu
po
włożeniu
bezy
zmniejszamy
do
130
C.
Pieczemy
przez
około
godzinę.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
ubijamy
na
sztywną
masę.
Następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
cappuccino.
Na
koniec
dodajemy
żelatynę
i
chwilę
miksujemy.
Jeden
blat
biszkoptowy
nasączamy
połową
ponczu
(wszystkie
składniki
wymieszane
razem).
Wykładamy
1/3
kremu
cappuccino,
nakładamy
bezę
oraz
drugą
część
kremu.
Przykrywamy
biszkoptem,
nasączamy
i
wykładamy
ostatnią
część
kremu.
Wkładamy
do
lodówki
na
całą
noc.
Na
godzinę
przed
podaniem
wykonujemy
polewę.
Kremówkę
mocno
podgrzewamy,
następnie
dodajemy
kawałki
czekolady
i
mieszamy
do
całkowitego
rozpuszczenia.
Rozprowadzamy
na
wierzchu
ciasta.
Zostawiamy
na
około
15
min
do
stężenia.
Komentarze
Fantastyczny przepis. Ciacho jest przepyszne, lekkie i kawowe. Uwielbiam przepisy od Pani. Pozdrawiam ????????❤
Witam, proszę o pomoc i radę. Kostka cappuccino jest pyszna. Popełniłam jednak jakiś błąd robiąc krem – po wlaniu żelatyny część kremu była luźna, a w części związała się w takie grudy duże. Nie wiem czy źle wymieszałam czy może powinnam ją lać powoli i mieszać od razu. Dodam, że musiałam pogrzać żelatynę w kąpieli wodnej ponieważ ścięła się zanim ubiłam śmietanę i może to miało wpływ. Pozdrawiam
Prawdopodobnie temp. żelatyny i kremówki była inna i dlatego Ci się ścięła. Kremówka powinna być zimna, natomiast żelatyna płynna, ale nie ciepła. Zawsze dodajemy miksując i powoli wlewając całość.
Dziekuję bardzo, będę probowała dalej bo ciasto jest pyszne (mimo moich niedoróbek technicznych
pozdrawiam
W drugim podejściu krem się udał – uwzględniłam wszytkie sugestie ???? Ciasto zachwyca wszystkich domowników. Pozdrawiam
Super
Czym można zastąpić wiórki kokosowe? Ciasto wygląda cudownie, chciałabym je zrobić prawie natychmiast, ale mama nie lubi niczego, co smakuje kokosem…
Możesz zastąpić np. drobno zmielonymi płatkami migdałowymi lub upiecz samą beze