Znajdź swój przepis

Kostka pijak

21 stycznia, 2019

Kostka pijak to ciasto przekładana na bazie biszkoptu makowego z kremem śmietankowym i biszkoptami zatopionymi pod polewą czekoladową. Pyszne, proste i wilgotne ciasto.

Biszkopt makowy z wiórkami koksowymi jest słodki i delikatny jak puszek. Do tego także leciutki krem na bazie śmietanki kremówki. Całość przełożyłam dżemem malinowym, aby smak był nieco bardziej wyraźny.

Następnie biszkopty nasączone alkoholem i polanę czekoladową polewą.

Kostka pijak będzie doskonałym deser na imprezy, spotkania lub uroczystości rodzinne. Ciasto jest proste i wale nie wymaga zbyt dużo czasu, a smak jest przepyszny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto pijak

KOSTKA PIJAK

SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWE:

  • 4 białka, duże
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 5 łyżek maku, ziarna
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • 100 gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 1 opakowanie biszkoptów, okrągłych
  • 1/4 szklanki alkoholu np. rumu
  • 1/3 szklanki wody
  • 3-4 łyżki dżemu malinowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtko. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane mąki, olej, mak i wiórki. Delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 25-30 min do suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na biszkopt makowy, wkładamy na 15 min do lodówki. Wierzch smarujemy dżemem i układamy biszkopty lekko zatopione w wodzie wymieszanej z alkoholem. Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Masło rozpuszczamy z mlekiem, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Chwilę zostawiamy do przestudzenia i wylewamy na wierz ciasta. Gotowe wkładamy do lodówki na 30 min do stężenia polewy.

ciasto pijak ciasto pijak ciasto pijak

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x