Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną to prosty i szybki przepis na obiad i wykorzystanie kaszy, która nam została. Bardzo delikatne i lekkie kotlety idealne do mizerii.
Kotlety jajeczne możesz również wykonać np. z kaszą kuskus, gryczaną lub bulgur. Do kotletów można dodać dowolną surówkę lub podawać ze sztuką mięsa. Pyszne są podawane z sosem pieczarkowym.
Jeśli masz w domu resztki żółtego sera można go drobno posiekać i dodać do kotletów, będą jeszcze smaczniejsze i bardziej wyraziste w smaku.
Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną będą doskonałe dla dzieci na obiad lub do lunch boxa.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy.
KOTLETY JAJECZNE Z KASZĄ JAGLANĄ
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 6 jajek (rozmiar L)
- 1 surowe jajko
- 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprz
- 1 łyżka bułki tartej
DODATKOWO
- bułka tarta do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy kaszę, jajko, koperek, bułkę tartą oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Formujemy wilgotną dłonią nieduże kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Olej rozgrzewamy na patelni i z każdej strony obsmażamy kotleciki na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.