Znajdź swój przepis

Krówka bez pieczenia

3 marca, 2025

Ciasto krówka bez pieczenia na krakersach z kremem budyniowym, kajmakiem i płatkami migdałowymi. Przepyszne, proste i szybkie ciasto.

Ciasto doskonale sprawdzi się na przeróżne imprezy, urodziny lub spotkania rodzinne.

Słodziutkie, kremowe z chrupiącą warstwą płatków migdałowych.

Lekko słone krakersy świetnie podkreślają smak ciasta, dzięki czemu jest jeszcze smaczniejsze.

Ciasto najlepiej przygotować minimum dzień wcześniej, aby krakersy miały czas zmięknąć i kawały dały się ładnie kroić.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO DUBAJSKA FANTAZJA

CHMURKA Z GALARETKI

CIASTO IMPREZOWE

ciasto krówka

KRÓWKA BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI:

KREM BUDYNIOWY

REKLAMA:
  • 750 ml mleka
  • 2 x 40 g budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła o temp. pokojowej

KREM KAJMAKOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • ok. 300 g kajmaku
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny

DODATKOWO

  • 2 opakowania krakersów
  • 3 – 4 łyżki kajmaku na wierzch
  • 1 szklanka płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 20 x 30 cm lub podobną wykładamy na dnie krakersami.

Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier oraz przesiany proszek budyniowy. Cały czas mieszając gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło miksujemy przez chwilkę, następnie dodajmy po łyżce budyń. Krem wykładamy na krakersy i przykrywamy drugą warstwą krakersów.

Żelatynę zalewamy ok. 1/4 szklanki zimnej wody i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy chwilkę w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy po łyżce kajmak oraz ostudzoną żelatynę. Krem wykładamy na krakersy i przykrywamy ostatnią warstwą krakersów. Wierzch smarujemy kajmakiem. Gotowe owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem prażymy płatki migdałowe na suchej patelni i obsypujemy wierzch ciasta.

ciasto krówka
krówka bez pieczenia

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij