Ciasto krówka bez pieczenia na krakersach z kremem budyniowym, kajmakiem i płatkami migdałowymi. Przepyszne, proste i szybkie ciasto.
Ciasto doskonale sprawdzi się na przeróżne imprezy, urodziny lub spotkania rodzinne.
Słodziutkie, kremowe z chrupiącą warstwą płatków migdałowych.
Lekko słone krakersy świetnie podkreślają smak ciasta, dzięki czemu jest jeszcze smaczniejsze.
Ciasto najlepiej przygotować minimum dzień wcześniej, aby krakersy miały czas zmięknąć i kawały dały się ładnie kroić.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

KRÓWKA BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI:
KREM BUDYNIOWY
- 750 ml mleka
- 2 x 40 g budyń waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 200 g masła o temp. pokojowej
KREM KAJMAKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- ok. 300 g kajmaku
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO
- 2 opakowania krakersów
- 3 – 4 łyżki kajmaku na wierzch
- 1 szklanka płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 20 x 30 cm lub podobną wykładamy na dnie krakersami.
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier oraz przesiany proszek budyniowy. Cały czas mieszając gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło miksujemy przez chwilkę, następnie dodajmy po łyżce budyń. Krem wykładamy na krakersy i przykrywamy drugą warstwą krakersów.
Żelatynę zalewamy ok. 1/4 szklanki zimnej wody i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy chwilkę w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy po łyżce kajmak oraz ostudzoną żelatynę. Krem wykładamy na krakersy i przykrywamy ostatnią warstwą krakersów. Wierzch smarujemy kajmakiem. Gotowe owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem prażymy płatki migdałowe na suchej patelni i obsypujemy wierzch ciasta.

