Popularne amerykańskie ciasta z kratką zainspirowały mnie do stworzenia przepisu na kruche babeczki z owocami leśnymi. Babeczki łączą w sobie słodycz ciasta kruchego i połączenie lekko kwaśnych owoców.
Dla mnie połączenie idealne, a Wy musicie sprawdzić sami:) Babeczki można wykonać z dowolnych owoców, łącząc z bitą śmietana, lodami lub ulubioną polewą.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 300 g mąki tortowej
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego
- ok. pół kilograma mieszanki owoców leśnych ( świeżych lub mrożonych )
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy je nożem. W osobnej misce ucieramy mikserem żółtka z cukrem. Wszystko razem szybko zagniatamy. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3- 4 mm i wylepiamy foremki (uprzednio posmarowane lekko masłem).
Owoce zasypujemy 2-3 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki ( w przypadku świeżych dodajemy 1 łyżkę), mieszamy. Następnie do każdej foremki dodajemy po łyżce owoców, aby utworzyły równą powierzchnię, aż po brzegi. Wałkujemy pozostałą część ciasta, tniemy na około 1 cm paseczki, po czym nakładamy na wierz owoców, tworząc kratkę.
Wierzch lekko smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 min. Po wyjęciu czekamy do wystudzenia i dopiero wyciągamy z foremki.