Znajdź swój przepis

Kruche ciasteczka

9 września, 2024

Kruche ciasteczka domowe o pysznym maślanych smaku jak u babci. Przepis z kilku prostych składników, które na pewno masz w domu.

Ciastka koniecznie wykonaj na dobrej jakości maśle i dodaj do ciasta prawdziwą wanilię. Smak będzie obłędny i ciasteczka zyskają na przepysznym smaku i aromacie, który podczas pieczenia będzie unosił się w całym domu.

Ciastka możesz przygotować z dziećmi, które będą miału dużo radości z wykrawania foremkami ciasteczek.

Chrupiące, maślane i słodkie ciasteczka będą idealne w sezonie jesiennym i zimowym do herbatek lub kubka ciepłego mleka.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

MURZYNEK Z JOGURTEM

CIASTKA CZEKOLADOWE Z NUTELLĄ

BABCINA SZARLOTKA

kruche ciastka

KRUCHE CIASTECZKA

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 300 g mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 1 zimne żółtko (rozmiar L)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE:

REKLAMA:

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła, żółtko oraz zimną kwaśną śmietanę. Zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 – 3 mm. Wykrawamy dowolnymi foremkami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciasteczka można obsypać cukrem).

Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 13 – 17 minut do zarumienienia. Zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe ciastka można obtoczyć w drobnym cukrze lub cukrze waniliowym.

kruche ciastka
kruche ciastka

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij