Kruche ciasteczka domowe o pysznym maślanych smaku jak u babci. Przepis z kilku prostych składników, które na pewno masz w domu.
Ciastka koniecznie wykonaj na dobrej jakości maśle i dodaj do ciasta prawdziwą wanilię. Smak będzie obłędny i ciasteczka zyskają na przepysznym smaku i aromacie, który podczas pieczenia będzie unosił się w całym domu.
Ciastka możesz przygotować z dziećmi, które będą miału dużo radości z wykrawania foremkami ciasteczek.
Chrupiące, maślane i słodkie ciasteczka będą idealne w sezonie jesiennym i zimowym do herbatek lub kubka ciepłego mleka.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTECZKA
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
- 300 g mąki tortowej
- 5 łyżek cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g zimnego masła
- 1 zimne żółtko (rozmiar L)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła, żółtko oraz zimną kwaśną śmietanę. Zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 – 3 mm. Wykrawamy dowolnymi foremkami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciasteczka można obsypać cukrem).
Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 13 – 17 minut do zarumienienia. Zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe ciastka można obtoczyć w drobnym cukrze lub cukrze waniliowym.