Kruche ciastka z żurawiną o lekko pomarańczowym aromacie i smaku. Doskonałe na świąteczny stół lub w zimowe wieczory do gorącej herbaty. Niesamowicie kruche i nie przesłodzone z suszoną żurawiną.
Ciasteczka mają niesamowity aromat maślany pomieszamy z pomarańczą i migdałami.
Bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają zbyt dużo przygotować. Gotowe ciasto formujemy w wałeczek, chłodzimy, obtaczamy w cukrze i kroimy na plasterki. Ciasto można rozwałkować i wykrawać foremkami o dowolnych kształtach.
Podczas pieczenia cały dom ma przepiękny aromat, natomiast po upieczeniu ciasteczka nadal zachowują zapach dzięki skórce pomarańczowej.
Idealny przepis do przygotowywania razem z dziećmi na Świętą Bożego Narodzenia. Przechowywane w szczelnym pojemniku mogą leżeć nawet do 2 tyg.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na kruche ciasteczka.
KRUCHE CIASTKA Z ŻURAWINĄ
SKŁADNIKI NA CIASTKA:
ILOŚĆ: 2 blachy ciasteczek
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 220 g masła lub margaryny, zimnej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (ew. esencja)
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- szczypta soli
- cukier kryształ (do obtoczenia)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Żurawinę drobno siekamy.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekaczką do ciastka kruchego, nożem lub w malakserze rozdrabniamy składniki. Następnie dodajemy ekstrakt, skórkę, sok i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Na koniec dodajemy żurawinę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Gotowe ciasto formujemy w wałeczek o śr. 5-6 cm. Owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki lub całą noc. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zimne ciasto obtaczamy z cukrze i kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm. Układamy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez 15-18 min, aż do lekkiego zarumienienia.
czy te ciastka mogą długo leżakować???
Około tygodnia na pewno w szczelnym pojemniczku :)
czy te ciastka moga długo leżakować??