Znajdź swój przepis

Kruche ciastka z żurawiną

2 grudnia, 2016

Kruche ciastka z żurawiną o lekko pomarańczowym aromacie i smaku. Doskonałe na świąteczny stół lub w zimowe wieczory do gorącej herbaty. Niesamowicie kruche i nie przesłodzone z suszoną żurawiną.

Ciasteczka mają niesamowity aromat maślany pomieszamy z pomarańczą i migdałami.

Bardzo proste  w przygotowaniu i nie wymagają zbyt dużo przygotować. Gotowe ciasto formujemy w wałeczek, chłodzimy, obtaczamy w cukrze i kroimy na plasterki. Ciasto można rozwałkować i wykrawać foremkami o dowolnych kształtach.

Podczas pieczenia cały dom ma przepiękny aromat, natomiast po upieczeniu ciasteczka nadal zachowują zapach dzięki skórce pomarańczowej.

Idealny przepis do przygotowywania razem z dziećmi na Świętą Bożego Narodzenia. Przechowywane w szczelnym pojemniku mogą leżeć nawet do 2 tyg.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na kruche ciasteczka.

ciasteczka z żurawiną

KRUCHE CIASTKA Z ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI NA CIASTKA:

ILOŚĆ: 2 blachy ciasteczek

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 220 g masła lub margaryny, zimnej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (ew. esencja)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • szczypta soli
  • cukier kryształ (do obtoczenia)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Żurawinę drobno siekamy.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekaczką do ciastka kruchego, nożem lub w malakserze rozdrabniamy składniki. Następnie dodajemy ekstrakt, skórkę, sok i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Na koniec dodajemy żurawinę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Gotowe ciasto formujemy w wałeczek o śr. 5-6 cm. Owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki lub całą noc. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zimne ciasto obtaczamy z cukrze i kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm. Układamy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez 15-18 min, aż do lekkiego zarumienienia.

kruche-ciastka-z-żurawiną-4

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. czy te ciastka mogą długo leżakować???

    1. Ilovebake says:

      Około tygodnia na pewno w szczelnym pojemniczku :)

  2. czy te ciastka moga długo leżakować??

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x