Znajdź swój przepis

Kruche ciasto owsiane z borówkami

19 lipca, 2024

Kruche ciasto owsiane z borówkami to pyszny i szybki przepis do przygotowania w kilka minut. Niesamowicie kruche ciasto z soczystym środkiem borówkowym i dużą ilością płatków owsianych.

Ciasto jest bardzo proste wystarczy połączyć składniki na kruszonkę, wyłożyć owoce i do piekarnika. Wierzch można obsypać płatkami migdałowymi, który będzie fajnie chrupał.

Środek to soczyste borówki, które świetnie pasują do kruchego i słodkiego ciasta.

Ciasto przygotowałam z płatkami owsianymi górskimi i dodatkiem miodu wielokwiatowego, który doskonale pasuje do ciasta i jest zdrowym zamiennikiem cukru.

Do przepisu użyłam miodu z Pasieki Rodzinnej – hop do sklepu, który prowadzony jest przez trzecie pokolenie pszczelarzy, którzy swoją pracę traktują jak pasję i to właśnie z ich pasieki pochodzą w 100% polskie miody.

REKLAMA:

Rożne rodzaje miodów pozyskiwane są z tzw. pasieki wędrownej. Przenoszone ule po południowo-wschodniej części Polski pozwalają na zakup bardzo dobrej jakości miodów wielokwiatowych, spadziowych lub gryczanych.

Na ich bazie tworzone są również miody smakowe, niesamowity miód z rokitnikiem, maliną lub mango to idealny pomysł na pyszną zimową herbatkę.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO JOGURTOWE Z BORÓWKAMI

MUFFINKI Z BORÓWKAMI

CIASTO MARCHEWKOWE Z BORÓWKAMI

kruche ciasto owsiane
REKLAMA:

KRUCHE CIASTO OWSIANE Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 3 pełne łyżki miodu *
  • 120 g zimnego masła
  • ok. 350 g borówek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wymiarach 20 x 26 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Do miseczki wsypujemy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz cukier i mieszamy dokładnie łyżką lub trzepaczką. Następnie dodajemy miód, kawałki masła i rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Na dno blaszki wsypujemy 3/4 ciasta, wyrównujemy i lekko dociskamy. Borówki mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na ciasto, na koniec obsypujemy resztą ciasta. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia wierzchu ciasta. Gotowe zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem, polane miodem lub gałką lodów.

kruche ciasto owsiane
kruche ciasto owsiane
kruche ciasto owsiane

Wpis z lokowaniem produktu

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij