Znajdź swój przepis

Kruche ciasto owsiane z malinami

16 maja, 2018

Kruche ciasto owsiane z malinami, które nie tylko jest bardzo zdrowe, ale także smaczne. Ciasto z dużą ilością płatków owsianych i malin.

Ciasto kruche wykonujemy bardzo prosto. Wystarczy połączyć suche składniki z roztopionym masłem. Nie trzeba go chłodzić, jedynie podpiekamy wcześniej spód, aby maliny za bardzo go nie rozmiękczyły.

Ciasto jest słodkie, chrupiące i sycące. Środek dzięki malinom jest lekko kwaśny i do tego soczysty.

Kruche ciasto owsiane z tego przepisu możesz piec z dowolnymi owocami, które nie są zbyt wodniste. W sezonie truskawki, jagody, brzoskwinie. Tutaj masz dowolny wybór.

Kruche ciasto owsiane z malinami to jedno z moich ostatnich odkryć. Połączenie zdrowych składników z owocami to dla mnie strzał w dziesiątkę. Całość przygotujesz błyskawicznie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z owocami.

ciasto owsiane

KRUCHE CIASTO OWSIANE Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki cukru np. brązowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115 g masła, roztopionego

DODATKOWO:

  • 400 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki płatków owsianych na wierzch ciasta
  • szczypta cynamonu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę mieszamy razem z płatkami, cukrami, sodą i proszkiem. Dodajemy roztopione masło i palcami rozdrabiamy ciasto, aż powstanie kruszonka. Formę o wym. 18×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę ciasta i lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i podpiekamy przez około 15 min. Po tym czasie wykładamy maliny i oprószamy je pozostałym ciastem. Wierzch oprószamy płatkami i cukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 min. do lekkiego zarumienienia ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

ciasto owsiane ciasto owsiane ciasto owsiane

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Kasia W. says:

    A jakby zamiast pszennej tortowej was kukurydzianą albo pełnoziarnistą ? Pewnie bardzo by się kruszyło?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x