Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z agrestem i pianką

6 lipca, 2017

Kruche ciasto z agrestem i pianką makowo-bydyniową o niezwykle lekkiej konsystencji. Przepyszna wariacja z kwaśnymi owocami agrestu, który w połączeniu ze słodką pianką smakuje rewelacyjnie.

Kruche ciasto na bazie żółtek i masła jest delikatne i naprawdę bardzo kruche. Rozpływa się w ustach i w dodatku przepis jest bardzo prosty.

Pianka na bazie białek, budyniu oraz maku jest leciutka, puszysta i słodziutka. Doskonale sprawdza się z dodatkiem kwaśnych owoców sezonowych.

Do ciasta użyłam ziaren maku, który już był zmielony. Natomiast możesz użyć zwykłego maku i dodać do pianki.

Kruche ciasto z agrestem i pianką polecam w sezonie na owoce. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i do tego możesz właściwie użyć dowolnych owoców i tworzyć swoje ulubione wersje tego ciasta. Bardzo polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

kruche ciasto z agrestem

KRUCHE CIASTO Z AGRESTEM I PIANKĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 200 g masła, zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWO-MAKOWĄ PIANKĘ:

  • 4 białka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu, proszek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki maku, zmielonego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 300-400 g agrestu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego (można też użyć malaksera). Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto, aby się nie nagrzało. 2/3 ciasta wykładamy na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, aby się schłodziła.
Formę z ciastem wkładamy na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 C i podpiekamy spód. Wyjmujemy i studzimy.
Białka o temp. pokojowej miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodajemy cukry (masa powinna być gęsta). Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesiany proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, mak oraz na koniec powoli wlewamy olej.
Agrest oprószamy mąką i wykładamy na podpieczony spód. Przekładamy piankę i na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

kruche ciasto z agrestem kruche ciasto z agrestem kruche ciasto z agrestem kruche ciasto z agrestem kruche ciasto z agrestem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Urocze, a pomysł z makiem super!

  2. Julia L. says:

    Wygląda niesamowicie:)
    https://julias-cooking.com/

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x