Kruche ciasto z agrestem i serem to niezwykle smaczne ciasto. Kruche ciasto, słodki ser i kwaśny agrest tworzy bardzo ciekawą kompozycję. Agrest pamiętam z czasów dzieciństwa i zawsze kojarzył mi się ze słodkimi kuleczkami. Natomiast ten, który kupiłam ostatnio jest kwaśny i nie taki jak z dawnych czasów. Może chodzi o odmianę, a może o to, że nie był dojrzały. Nie wiem, ale byłam zaskoczona smakiem.
Kwaśny smak agrestu akurat w tym cieście bardzo mi pasuje. Ciasto zyskuje świeżość i nie jest mdły. Oprószone dużą ilością cukru pudru jest mega smaczne. Ciasto jest kruchutkie i wypełnione pyszną i słodką masą serową.
Nie jest to klasyczny sernik, ponieważ ciasto nie jest wysokie. Raczej można je nazwać plackiem z agrestem. Ciasto możesz upiec w mniejszej formie wtedy będzie wyższe, ale ja radzę piec w podobnej do mojej.
Kruche ciasto z agrestem doskonale sprawdzi się w sezonie na owoce i można dodawać je przeróżne np. truskawki, maliny lub jagody. Opcji masz dużo i smak na pewno będzie wyśmienity.
Jeśli chcesz wykorzystać białka możesz na agrest wyłożyć ubitą pianę z białek z cukrem. Ja pominęłam ten etap i upiekłam bez niej.
Jeśli lubisz słodko-kwaśne połączenia to ciasto kruche z agrestem będzie doskonałym wypiekiem dla Ciebie i na pewno tak jak ja bardzo je polubisz.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
KRUCHE CIASTO Z AGRESTEM I SEREM
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 250 g masła lub margaryny, zimnej
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 750 g twarogu półtłustego, mielonego
- 2 jajka
- 80 g masła lub margaryny, roztopionej
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
DODATKOWO:
- 500 g agrestu
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
oraz
cukrem
pudrem
do
miski
lub
na
stolnicę.
Dodajemy
pokrojone
w
kawałki
zimne
masło
i
szybko
siekamy
nożem,
możemy
użyć
do
tego
malaksera
lub
rozdrabniacza
do
ciasta
kruchego.
Następnie
dodajemy
sól
oraz
żółtka
i
szybko
wyrabiamy
ciasto.
Gotowe
dzielimy
na
dwie
części,
owijamy
folią
i
wkładamy
do
zamrażarki
ma
2
godz.
Formę
o
wym.
24
x
35
cm
smarujemy
lekko
masłem
i
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Ścieramy
na
tarce
o
dużych
oczkach
jedną
część
zamrożonego
ciasta.
Równomiernie
rozprowadzamy
i
lekko
dociskamy.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
ok.
10
min,
aby
się
lekko
zapiekło.
Ser
miksujemy
z
jajkami,
następnie
dodajemy
cukry,
roztopione
masło
i
na
koniec
przesianą
skrobię
ziemniaczaną.
Wykładamy
na
podpieczony
spód.
Na
wierzch
układamy
umyty
i
osuszony
agrest,
następnie
ścieramy
pozostałą
część
zamrożonego
ciasta.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
ok.
40-50
min
do
lekkiego
zarumienienia
wierzchu.
Zaraz
po
wyjęciu
oprószamy
obficie
cukrem
pudrem.