Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką

25 lipca, 2025

Kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką to jedno z pyszniejszych wypieków na lato z owocami. Cudowne, lekkie warstwy z pianką.

Ciasto z budyniową pianką piekłam już w wielu rożnych wersjach smakowych – ZOBACZ.

Kruche ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i wykonujemy je identycznie jak kruszonkę.

Można je przygotować wcześniej i przechowywać surowe do dwóch dni w lodówce. Dobrze schłodzone będzie jeszcze bardziej kruche i chrupkie.

Warstwa z borówkami jest soczysta i lekko kwaśna. Doskonale przełamuje słodkie warstwy ciasta.

REKLAMA:

Pianka budyniowa jest leciutka jak chmurka i słodziutka.

ZERKNIJ NA MOJE INNE PRZEPISY:

CIASTO CZEKOLADOWE Z BORÓWKAMI

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I PIANKĄ JOGURTOWĄ

CIASTO Z BORÓWKAMI I MASCARPONE

kruche ciasto z borówkami

KRUCHE CIASTO Z BORÓWKAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

KRUCHE CIASTO

  • 250 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 zimne żółtka
  • 120 g zimnego masła
  • szczypta soli

BUDYNIOWA PIANKA

  • 4 białka o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 x 40 g budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • ok. 250 – 300 g borówek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

Formę okrągłą o wymiarach ok. 24 cm lub nieco większą wykładamy na dnie papierem do pieczenia.

Borówki myjemy, osuszamy i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, kawałki zimnego masła oraz szczyptę soli. Rozdrabniamy palcami lub w malakserze, aż powstanie kruszonka. Połowę wykładamy na spód formy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 – 20 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec miksując na niskich obrotach miksera dodajemy sok z cytryny, przesiany proszek budyniowy i niewielkim strumieniem wlewamy olej.

Borówki wykładamy na podpieczony spód, dalej wylewamy masę budyniową oraz obsypujemy pozostałą kruszonką.

Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 45 – 50 minut do wyrośnięcia środka ciasta i zarumienienia wierzchu. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto najlepiej kroi się na kawałki po całkowitym ostygnięciu i lekkim schłodzeniu w lodówce. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

kruche ciasto z borówkami
ciasto z borówkami i pianką
kruche ciasto z borówkami

Dołącz do dyskusji

  1. Robiłam to ciasto już kilka razy jest obłędne i ta pianka 🥰 dzieciaki pochłaniają pół blachy na jednym posiedzeniu ☺️

    1. Dziękuję bardzo :)

  2. Jakiej wielkości jajeczek Pani używa?

    1. Zazwyczaj rozmiar L :)

  3. Dlaczego ciasto opada? Piekę je drugi raz i za każdym razem pięknie rośnie w piekarniku, po czym niestety opada 😔

    1. Jakiej konsystencji była wyłożona pianka i czy ciasto było zarumienione i wyrośnięte?

  4. Czy ciasto surowe do dnia następnego trzymamy w lodówce w formie kruszonki czy w całości?

    1. W formie kruszonki w lodówce i przed pieczeniem wyciągamy, rozdrabniamy bo może nieco się zbić :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij