Kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką to jedno z pyszniejszych wypieków na lato z owocami. Cudowne, lekkie warstwy z pianką.
Ciasto z budyniową pianką piekłam już w wielu rożnych wersjach smakowych – ZOBACZ.
Kruche ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i wykonujemy je identycznie jak kruszonkę.
Można je przygotować wcześniej i przechowywać surowe do dwóch dni w lodówce. Dobrze schłodzone będzie jeszcze bardziej kruche i chrupkie.
Warstwa z borówkami jest soczysta i lekko kwaśna. Doskonale przełamuje słodkie warstwy ciasta.
Pianka budyniowa jest leciutka jak chmurka i słodziutka.
ZERKNIJ NA MOJE INNE PRZEPISY:
CIASTO CZEKOLADOWE Z BORÓWKAMI
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I PIANKĄ JOGURTOWĄ
CIASTO Z BORÓWKAMI I MASCARPONE

KRUCHE CIASTO Z BORÓWKAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 250 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 zimne żółtka
- 120 g zimnego masła
- szczypta soli
BUDYNIOWA PIANKA
- 4 białka o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 x 40 g budyniu śmietankowego (bez cukru)
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli
DODATKOWO
- ok. 250 – 300 g borówek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Formę okrągłą o wymiarach ok. 24 cm lub nieco większą wykładamy na dnie papierem do pieczenia.
Borówki myjemy, osuszamy i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, kawałki zimnego masła oraz szczyptę soli. Rozdrabniamy palcami lub w malakserze, aż powstanie kruszonka. Połowę wykładamy na spód formy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 – 20 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec miksując na niskich obrotach miksera dodajemy sok z cytryny, przesiany proszek budyniowy i niewielkim strumieniem wlewamy olej.
Borówki wykładamy na podpieczony spód, dalej wylewamy masę budyniową oraz obsypujemy pozostałą kruszonką.
Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 45 – 50 minut do wyrośnięcia środka ciasta i zarumienienia wierzchu. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto najlepiej kroi się na kawałki po całkowitym ostygnięciu i lekkim schłodzeniu w lodówce. Podajemy oprószone cukrem pudrem.










Robiłam to ciasto już kilka razy jest obłędne i ta pianka 🥰 dzieciaki pochłaniają pół blachy na jednym posiedzeniu ☺️
Dziękuję bardzo :)
Jakiej wielkości jajeczek Pani używa?
Zazwyczaj rozmiar L :)
Dlaczego ciasto opada? Piekę je drugi raz i za każdym razem pięknie rośnie w piekarniku, po czym niestety opada 😔
Jakiej konsystencji była wyłożona pianka i czy ciasto było zarumienione i wyrośnięte?
Czy ciasto surowe do dnia następnego trzymamy w lodówce w formie kruszonki czy w całości?
W formie kruszonki w lodówce i przed pieczeniem wyciągamy, rozdrabniamy bo może nieco się zbić :)