Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z budyniem i gruszkami

13 września, 2019

Kruche ciasto z budyniem i gruszkami to deser, który większość z Was już zna i na pewno piekło z przeróżnymi owocami. Tym razem wersja sezonowa z gruszkami, których teraz mamy dużo.

Kruche ciasto wcześniej trzeba zamrozić i możesz je wykonać nawet dzień wcześniej i przechowywać (nie trzymaj zbyt długo w zamrażarce, ponieważ będzie zbyt mocno zamrożone i konsystencja ciasta będzie sucha).

Gruszek wcześniej nie gotujemy, natomiast jeśli są mocno twarde można je lekko poddusić przez około 5 min. Budyń możesz wykonać w wersji z żółtkami, będzie miał bardziej kremową i delikatniejszą konsystencję lub po prostu je pominąć.

Kruche ciasto z budyniem i gruszkami piekłam już w wielu wersjach, ale nadal uwielbiam tą kombinację i zupełnie mi się nie nudzi.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

kruche ciasto z budyniem

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I GRUSZKAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 3 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 4 żółtka, zimne
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

  • 800 mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka (opcjonalnie)

DODATKOWO:

  • ok. 5-6 gruszek, dosyć twardych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 25×35 lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy szybko nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe formujemy w gruby wałeczek, owijamy folią i wkładamy na 2-3 godziny do zamrażarki.
Gruszki kroimy na dosyć spore kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Po tym czasie większą połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach, wykładamy na spód i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min do lekkiego zarumienienia.
600 ml mleka razem z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Cały czas mieszając dodajemy do gorącego mleka zimną mieszaninę i gotujemy, aż budyń będzie gęsty.
Podpieczony spód oprószamy bułką tartą i wykładamy gruszki, przykrywamy budyniem i ścieramy na wierzch pozostałą część zamrożonego ciasta.
Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min do zarumienienia wierzchu ciasta. Gotowe studzimy i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

kruche ciasto z budyniem kruche ciasto z budyniem kruche ciasto z budyniem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Można wyłożyć na ciasto zimny budyń ?:)

    1. tak :)

    2. Dziękuję, pozdrawiam :)

  2. Jeśli są mocno twarde warto je lekko przesmażyć.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x