Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

14 maja, 2015

Dzisiaj kruche ciasto z budyniem i rabarbarem, a wczoraj było kruche z bezą i rabarbarem. Sezon w pełni i trzeba jak najwięcej w niego korzystać. Jeśli miałabym Ci napisać, które ciasto kruche jest lepsze  z budyniem lub bezą to moja odpowiedź brzmi: nie wiem. Oba przepisy są smaczne i każde zawiera kuszące smaki. Z jednej strony budyń i rabarbar, a na to kruszonka. Natomiast z drugiej kruche ciasto, rabarbar i beza. Wybaczcie, ale nie potrafię wybrać.

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem, który dzisiaj Ci prezentuję jest w wersji ekspresowej bez budyniu domowej roboty, ale jeśli masz swój ulubiony przepis możesz zastąpić gotowy tym w wersji samodzielnie wykonanej. Białka, które zostaną Ci z tego przepisu możesz wykorzystać na wersję kruchego z bezą. Wtedy nic się nie marnuje.

Ciasto jest proste, szybkie i wykorzystuje rabarbar, który możemy pokroić i zamrozić, aby poza sezonem również korzystać z jego smaku.

Budyń bardzo fajnie współgra z kruchym ciastem, dzięki czemu mamy chrupkość, kremową konsystencję budyniu i lekko kwaśny rabarbar, który po upieczeniu będzie miękki i soczysty. Cudowne letnie ciasto.

TUTAJ znajdziesz przepis na kruche ciasto z bezą i rabarbarem.

kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I RABARBAREM – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

  • 2 x 40 g budyniu waniliowego
  • 800 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

DODATKOWO:

  • 500 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka cukru

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w małą kostkę i szybko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy. Ciasto można wykonać w malakserze, wystarczy włożyć wszystkie składniki i miksować, aż powstanie kruszonka. Następnie szybko zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy folią i jedną wkładamy do zamrażarki. Natomiast drugą wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. około 40×25 cm lub mniejszej. Zawijamy folią i wkładamy do lodówki. W 200 ml mleka mieszamy przesiany proszek budyniowy. Pozostałe mleko oraz kremówkę razem z cukrami zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na średni ogień i cały czas mieszając gotujemy do momentu, aż budyń będzie dosyć mocno gęsty. Zakrywamy folią i odstawiamy. Rabarbar kroimy na kawałeczki 1-2 cm obsypujemy cukrem. Budyń wykładamy na schłodzone ciasto, rozkładamy równomiernie rabarbar. Ścieramy na tarce o grubych oczkach kawałek ciasta zamrożonego. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu studzimy, schładzamy w lodówce kilka godzin, aby się lepiej kroiło i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

kruche ciasto z budyniem i rabarbarem kruche ciasto z budyniem i rabarbarem kruche ciasto z budyniem i rabarbarem  kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dzisiaj zrobione😊pierwszy rabarbar w tym sezonie! Ciasto proste i pyszne.

  2. Czy mrożony rabarbar trzeba rozmrozić

    1. nie :)

  3. Czy rabarbar trzeba obrać?

    1. aneta Autor says:

      Nie ma takiej potrzeby

  4. Barbara says:

    Ciekawi mnie dlaczego nie podpiekamy spodu. Wydaje mi się, że po upieczeniu ciasta spód jest niedopieczony, lekko surowy.

    1. aneta Autor says:

      mozesz lekko podpiec to nie problem

  5. Dzień dobry, 1 szklanka mąki to u Pani ile gram?

    1. aneta Autor says:

      używam szklanki o pojemności 250 ml

    2. Dziękuje

  6. Czy budyń ma być wystudzony, zimny czy lekko ciepły? Z góry dziękuję za odp:)

    1. Ciasto wyszło przepychota, rewelacja :) dziękuję za przepis!

    2. aneta Autor says:

      Może być gorący, ale najlepiej już lekko ostudzony :)

  7. Jutro będę piekła i mam pytanie: piec w 180 stopniach góra-dół?

    1. Ilovebake says:

      Dokładnie :)

  8. Joanna E. says:

    Robiłam już parę razy z różnymi owocami i zawsze jest przepyszne. Cały sekret tkwi (przynajmniej dla mnie :)w niesamowicie pysznym cieście. Najdziwniejsze, że tak łatwo i szybko się je robi. Bardzo dziękuję za przepis. Jutro skorzystam z przepisu na placki z jabłek :) Pozdrawiam. Jeden z najlepszych blogów, z których korzystam !

    1. Ilovebake says:

      Dzięki wielkie za komentarz i mam nadzieje, że zobacz jakiś jeden Twój wypiek na zdjęciu :) pozdrawiam

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x