Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami

10 kwietnia, 2015

Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami do złudzenia przypomina sernik z brzoskwiniami, ale tylko wizualnie. Ponieważ z sernikiem ma to ciasto mało wspólnego. Przede wszystkim nie ma w nim sera, a bazą są białka tzw. sernik bez sera. Ciasto jest nie tylko bardzo proste w wykonaniu, ale jest także niesamowicie smaczne. Robiłam już je z malinami, rabarbarem i teraz nowa wersja w brzoskwiniami.

Kruche ciasto jest rewelacyjne, bardzo delikatne, bardzo kruche i dosyć długo nie chłonie wilgoci z ciasta. Spokojnie ciasto będzie kruche nawet po 3 dniach od upieczenia.

Piankę wykonałam z większej ilości z czystego łakomstwa, aby było jej więcej. Tutaj uwaga jest jedna, aby dobrze połączyć białka z proszkiem budyniowym oraz mąką, zbyt krótkie miksowanie może spowodować, że później w cieście będzie czuć proszkowy smak pianki. Ja zawsze miksuje około 3 min.

Do pianki właściwie można dodać inny smak proszku budyniowego niż waniliowy. Tutaj już możesz spokojnie zaszaleć, ale uważaj bo nie wszystko pasuje do owoców.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto-z-budyniowa-pianka-brzoskwiniami

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2,5 szklanki maki tortowej
  • 250 g masła lub margaryny, zimnej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:

  • 7 białek
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju

DODATKOWO:

  • 500 g brzoskwiń z puszki lub dowolnych owoców

Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, żółtka oraz zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko razem siekamy np. nożem, widelcem, siekaczką do ciasta kruchego lub wkładamy do malaksera. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Jeśli jest za suche należy dodać 1-2 łyżki śmietany. Następnie bardzo szybko dłońmi wyrabiamy jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godz. Ciasto powinno być mocno zamrożone. Formę o wym. około 23 x 30 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost do formy. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 190 C przez około 20 min do lekkiego zarumienienia.
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Na średnich obrotach miksujemy, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Cały czas miksując przesiewamy do masy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy przez około 2-3 min. Następnie dodajemy powoli olej. Wykładamy na ostudzone ciasto. Brzoskwinie kroimy na kawałeczki i układamy na piance. Pozostałą część zamrożonego ciasta ścieramy na wierzch. Pieczemy w temp. 190 C przez około 40 min, aż wierzch będzie zarumieniony.

ciasto-z-budyniowa-pianka-brzoskwiniami-2

ciasto-z-budyniowa-pianka-brzoskwiniami-3

ciasto-z-budyniowa-pianka-brzoskwiniami-5

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Rewelacyjne ciasto. Bardzo kruche i pyszne. Do ciasta kruchego dałam 1 łyżkę śmietany i 2 łyzki soku z cytryny. Ciasta na dno nie ścierałam tylko wylepiłam blaszkę. Spód piekłam 15min, a później 45 min. Ciasto pięknie wyrosło. A w smaku obłędne, mąż i córka zachwyceni😁🤤. Ciasto szybkie i proste oraz tanie👍 POLECAM 😉

  2. Rewelacyjne❤️❤️❤️ wypróbowane ???? na pewno do powtórki ❤️

  3. Dzień dobry
    A czy jakbym dodała świeża brzoskwinie tez będzie dobre ?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  4. Dobry wieczór. Bardzo proszę o podanie ilości mąki w gramach. Niestety u mnie szklanki każda z innej parafii ????????????Bardzo dziękuję

    1. aneta Autor says:

      szklanka o pojemności 250 ml :)

  5. Jak przechowywac gotowe ciasto? Moze zostac w blaszce w temperaturze pokojowej? Przykryc czyms czy moze w lodowce?

    1. aneta Autor says:

      W lodówce lub chłodnym miejscu przykryte szczelnie

  6. Moja forma ma 35,5 x 35,5 czyli trochę większa niż w przepisie, jakie proporcje składników zrobić?

    1. wystarczy tak o 1/4 zwiększyć :)

  7. Dominika T. says:

    To ciasto to petarda. Zawsze się udaje i smakuje tak, że każdy prosi o dokładkę. Rozpowszechniłam je znajomym i każdej strony słyszę zachwyty :) Pozdrawiam i dziękuję za świetny poomysł i fajny wpis :)

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję :)

  8. Wioletta P. says:

    Placek super przepis wspaniały tylko, a każdym razem jak robię piana wychodzi mega podczas pieczenia, ale później opada.. Może mi ktoś powiedzieć dlaczego tak?

    1. Załamana says:

      U mnie identyczna sytuacja… piana opadła maksymalnie… nie wiem czy teraz w ogóle jest jadalne :( why??

    2. Ilovebake says:

      Nie wiem, może za mało ubite białka :)

  9. Uwielbiam tego placka. Robiłam kilkakrotnie z brzoskwiniami i byłam zachwycona. Idealny przepis. A czy zamiast brzoskwiń mogłabym dać karmelizowane gruszki?

    1. Ja bym dawała jednak lekko kwaśne owoce dla równowagi :)

  10. Magdalena S. says:

    Czy ta pianka powinna pozostac mokra czy raczej sie wysuszyc ? :) pieklam ciasto w tortownicy, i lekko sie rozjechalo po wyjeciu czy to normalne? pieklam nawet nieco dluzej nz czas podany :)

    1. Powinna być raczej wysuszona i nie powinna się rozjeżdżać. Piana po przygotowaniu powinna być sztywna może w tym tkwi problem?

  11. Witam, na jakim programie piec ciastko ?

    1. Ilovebake says:

      Gora- dol bez termoobiegu :)

  12. Mam ochotę zrobić z malinami. Czy nadadzą się mrożone, i w ogóle jakieś mrożone owoce??

    1. Ilovebake says:

      Mogą być mrożone maliny i dodawaj do ciasta takie zamrożone

  13. dopisane na listę „do zrobienia” ;]

  14. Nie pamiętam, żebym jadła coś podobnego. Wersja z rabarbarem kusi mnie najbardziej;)

    1. na rabarbar trzeba jeszcze troche poczekac ;/

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x