Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z jagodami i bezą

4 sierpnia, 2020

Kruche ciasto z jagodami i bezą to prosty przepis, który będzie idealny w sezonie letnim na owoce.

Kruche ciasto możesz wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. W dniu pieczenia najlepiej przełożyć do zamrażarki.

Przepyszne, kruche i leciutkie ciasto maślane. Do tego lekko kwaśne jagody i całość przykryta słodką bezą, która jest chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku.

Przepis na kruche ciasto z jagodami i bezą to doskonałe połączenie owoców, ciasta i bezy. Nie za słodkie z kontrastem owocowym.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.

Kruche ciasto z jagodami

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I BEZĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 450 g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła, zimnego
  • 4 żółtka, duże
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 2 szklanki jagód
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki bułki tartej lub kaszki manny

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jagody mieszamy z mąką. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem do miseczki. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (jedną nieco większą od drugiej), owijamy folią spożywczą. Wkładamy do zamrażarki na 2-3 godz. Po tym czasie większą część ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na dno formy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min. Następnie podpieczony spód oprószamy bułką lub kaszką. Wykładamy jagody i ścieramy pozostałą część ciasta. Podpiekamy ponownie przez 15 min.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i przesianą mąkę.
Wykładamy na podpieczony wierzch. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 170 C przez 20 minut, następnie zmniejszamy i podpiekamy w temp. 160 C przez około 40-50 min.

Kruche ciasto z jagodami Kruche ciasto z jagodami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Krystyna says:

    Przepyszne.
    Zrobiłam z jagodami ale pewnie inne owoce też się sprawdza

  2. Witam. Czy ktoś by mi powiedział jak posiekać to ciasto nożem ? ????

    1. Na stolnicy mozna to zrobić nozem, a w miseczce polecam zwykly tłuczek do ziemniaków :)

  3. Dzień dobry, czy mogą być borówki mrożone? Czy trzeba je wcześniej odmrozić? Pozdrawiam :-)

    1. aneta Autor says:

      mogą być borówki :) nie rozmrażamy :)

  4. Świetne ciasto , jemy już :)

  5. Czy jak dam mrożona porzeczkę to ja wcześniej rozmrozić?

    1. aneta Autor says:

      Nie :)

  6. Czy można piec już całość krócej ale w wyższej temperaturze? ????

    1. aneta Autor says:

      Nie bardzo, ponieważ bezą zbyt mocno się zarumieni

  7. Czy można dodać mrożone jagody i czy je rozmrażać?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  8. Agnieszka says:

    Dzień dobry,
    Czy mąkę tortową można zamienić na krupczatkę, jeśli tak to ile należy jej dodać?

    1. aneta Autor says:

      Możesz wykonać pół na pół z krupczatką :)

  9. Czy zamiast jagód będzie pasowała czarna porzeczka?

    1. aneta Autor says:

      Tak, nawet taki przepis jest na blogu :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x