Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z jagodami i pianką jogurtową

3 lipca, 2025

Kruche ciasto z jagodami i pianką jogurtową na bazie jogurtu greckiego. Obłędnie pyszne ciasto z jagodami, które jest szybkie w przygotowaniu.

Ciasto jest niesamowicie pyszne i na pewno na jednym kawałku nie skończysz.

Podstawą jest chrupiące i lekkie ciasto kruche, które świetnie pasuje do kwaśnych jagód.

Pianka jogurtową jest jak chmurka, słodziutka i lekko ma posmak serowy.

Cudowne połączenie, które będzie doskonałe na przeróżne okazje.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

CIASTO OWOCOWY URWIS

CIASTO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI

ciasto z jagodami

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I PIANKĄ JOGURTOWĄ

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

REKLAMA:
  • 250 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła
  • 4 zimne żółtka
  • szczypta soli

WARSTWA JAGODOWA

  • ok. 250 – 300 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego

JOGURTOWA PIANKA

  • 4 białka o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 400 g jogurtu greckiego w temp. pokojowej
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

*1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę o średnicy 26 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia.

Jagody myjemy, osuszamy i mieszamy z mąką ziemniaczaną lub proszkiem budyniowym. Na czas przygotowania ciasta odstawiamy na bok.

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, kawałki masła i szczyptę soli. Rozdrabniamy palcami lub w malakserze, aż powstanie kruszonka.

Połowę wykładamy na spód formy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia ciasta. Wyjmujemy i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy masę jogurtową.

Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Następnie dodajemy w kilku porcjach cukier, aż powstanie gęsta i lśniąca pianka. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po łyżce jogurt, olej oraz na koniec proszek budyniowy.

Na kruchy spód wykładamy jagody, wylewamy masę jogurtową i obsypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub gałką lodów waniliowych.

 ciasto z jagodami i pianką
 ciasto z jagodami

Dołącz do dyskusji

  1. Karolina says:

    Dzień dobry, czy mrożone jagody wczensiej rozmrozić? Będę wdzięczna za podpowiedź.

    1. Nie, nie trzeba rozmrażać. Jedynie dodajemy 1 – 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij