Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z malinami i bezą

4 lipca, 2025

Kruche ciasto z malinami i bezą to niezawodny przepis na przepyszny letni wypiek. Kilka prostych składników i gotowe.

Lekka jak chmurka beza, która jest w środku słodka i piankowa.

Spód i wierzch z chrupiącego ciasta kruchego, które przygotujesz jak kruszonkę.

Warstwa malin cudownie przełamuje słodki smak ciasta.

Rewelacyjne ciasto na każdą okazję.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I PIANKĄ JOGURTOWĄ

SERNIK CZEKOLADOWY Z MALINAMI

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ

kruche ciasto z malinami

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BEZĄ

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

REKLAMA:
  • 250 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 zimne żółtka
  • 120 g zimnego masła
  • szczypta soli

WARSTWA MALINOWA

  • ok. 300 – 500 g malin świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego

BEZA

  • 4 białka o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę o średnicy ok. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy resztę składników i rozdrabniamy palcami lub w malakserze, aż powstanie kruszonka. Połowę wykładamy na dno formy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 185ºC przez ok. 18 minut do zarumienienia wierzchu.

Maliny obsypujemy mąką i delikatnie mieszamy.

Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie po łyżce dodajemy cukier, aż masa będzie sztywną i lśniąca. Zmniejszamy obroty do minimum i wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Masę wykładamy na maliny i obsypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia wierzchu ciasta. Wyjmujemy i studzimy, następnie oprószamy cukrem pudrem.

kruche ciasto z malinami
ciasto z malinami
ciasto z malinami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij