Kruche ciasto z malinami i bezą to niezawodny przepis na przepyszny letni wypiek. Kilka prostych składników i gotowe.
Lekka jak chmurka beza, która jest w środku słodka i piankowa.
Spód i wierzch z chrupiącego ciasta kruchego, które przygotujesz jak kruszonkę.
Warstwa malin cudownie przełamuje słodki smak ciasta.
Rewelacyjne ciasto na każdą okazję.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I PIANKĄ JOGURTOWĄ
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BEZĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 250 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 zimne żółtka
- 120 g zimnego masła
- szczypta soli
WARSTWA MALINOWA
- ok. 300 – 500 g malin świeżych lub mrożonych
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
BEZA
- 4 białka o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o średnicy ok. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy resztę składników i rozdrabniamy palcami lub w malakserze, aż powstanie kruszonka. Połowę wykładamy na dno formy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 185ºC przez ok. 18 minut do zarumienienia wierzchu.
Maliny obsypujemy mąką i delikatnie mieszamy.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie po łyżce dodajemy cukier, aż masa będzie sztywną i lśniąca. Zmniejszamy obroty do minimum i wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Masę wykładamy na maliny i obsypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia wierzchu ciasta. Wyjmujemy i studzimy, następnie oprószamy cukrem pudrem.


