Kruche ciasto z malinami i budyniem oraz bezą to łatwy i szybki w przygotowaniu przepis. Przepyszne warstwy, owoce i słodziutka beza.
Kruszonkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do dwóch dni maksymalnie.
Do budyniu można dodać żółtko, wtedy będzie delikatniejszy i bardziej kremowy.
Poza sezonem na maliny do zamrożonych owoców dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej.
Ciasto jest niesamowicie pyszne, lekkie i z nutką słodkiej bezy i kwaśnych owoców.
Cudowne na każdą okazję od urodzin po święta i imprezy.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BEZĄ
CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI I MASCARPONE
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I PIANKĄ JOGURTOWĄ

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIEM ORAZ BEZĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 300 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 zimne żółtka
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
BUDYŃ
- 700 ml mleka
- 2 x 40 g budyń śmietankowy
- 5 łyżek cukru
BEZA
- 4 białka o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- szczypta soli
DODATKOWO
- ok. 250 – 300 g malin
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku
PRZYGOTOWANIE:
*1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę mieszamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, kawałki masła i szczyptę soli. Rozdrabniamy palcami lub w malakserze do powstania kruszonki.
Połowę wykładamy na dno formy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 18 – 20 minut do lekkiego zarumienienia.
Maliny wykładamy na spód (można wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej).
Zimne mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier oraz budyń w proszku. Podgrzewamy cały czas mieszając trzepaczką do uzyskania gęstego budyniu.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i lśniąca pianka. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i chwilkę miksujemy.
Na podpieczony spód wykładamy budyń, maliny oraz bezę i obsypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 45 – 50 minut do zarumienienia wierzchu ciasta.










Dzień dobry,
Czy budyń ma być ostudzony przed wyłożeniem na spód, czy nie ma to znaczenia?
Witam,
Może być gorący, ale wtedy trzeba szybko wykładać pozostałe warstwy :)