Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z malinami i budyniem oraz bezą

16 lipca, 2025

Kruche ciasto z malinami i budyniem oraz bezą to łatwy i szybki w przygotowaniu przepis. Przepyszne warstwy, owoce i słodziutka beza.

Kruszonkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do dwóch dni maksymalnie.

Do budyniu można dodać żółtko, wtedy będzie delikatniejszy i bardziej kremowy.

Poza sezonem na maliny do zamrożonych owoców dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej.

Ciasto jest niesamowicie pyszne, lekkie i z nutką słodkiej bezy i kwaśnych owoców.

REKLAMA:

Cudowne na każdą okazję od urodzin po święta i imprezy.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BEZĄ

CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI I MASCARPONE

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I PIANKĄ JOGURTOWĄ

kruche ciasto z malinami

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIEM ORAZ BEZĄ

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

KRUCHE CIASTO

  • 300 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 zimne żółtka
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli

BUDYŃ

  • 700 ml mleka
  • 2 x 40 g budyń śmietankowy
  • 5 łyżek cukru

BEZA

  • 4 białka o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • ok. 250 – 300 g malin
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku

PRZYGOTOWANIE:

*1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę mieszamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, kawałki masła i szczyptę soli. Rozdrabniamy palcami lub w malakserze do powstania kruszonki.

Połowę wykładamy na dno formy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 18 – 20 minut do lekkiego zarumienienia.

Maliny wykładamy na spód (można wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej).

Zimne mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier oraz budyń w proszku. Podgrzewamy cały czas mieszając trzepaczką do uzyskania gęstego budyniu.

Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i lśniąca pianka. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i chwilkę miksujemy.

Na podpieczony spód wykładamy budyń, maliny oraz bezę i obsypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 45 – 50 minut do zarumienienia wierzchu ciasta.

kruche ciasto z malinami
kruche ciasto z malinami, budyniem
kruche ciasto z malinami

Dołącz do dyskusji

  1. Mirosława says:

    Dzień dobry,
    Czy budyń ma być ostudzony przed wyłożeniem na spód, czy nie ma to znaczenia?

    1. Witam,
      Może być gorący, ale wtedy trzeba szybko wykładać pozostałe warstwy :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij