Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami, Na słodko

Kruche ciasto z porzeczkami i pianką

Lipiec 29, 2022 , 7727 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Kruche ciasto z porzeczkami i pianką budyniową to jedno z tych letnich ciast, które uwielbiam z przeróżnymi owocami. Czerwone porzeczki w tym przepisie sprawdzają się idealne do słodkiej pianki.

Kruche ciasto możesz wykonać nawet 1 -2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, następnie na 2 godziny przed pieczeniem włożyć do zamrażarki.

Sekretem udanej pianki jest dobre ubicie białek, połączenie z cukrem, aby masa była gęsta jak do bezy. Następnie delikatnie i powoli łączymy proszek budyniowy i olej. Im mocniej i dłużej będziesz miksować pianka może być luźniejsza i opaść.

Kruche ciasto kiedy jest bardzo gorąco wcale nie jest tak proste do zrobienia. Ciasto ma wtedy tendencję do szybkiego ogrzewania i staje się twarde. Warto wtedy zastosować patent z zimną miską, którą wcześniej wkładamy na godzinę do lodówki lub zamrażarki.

Kruche ciasto z porzeczkami i pianką to zaraz po wersji z malinami moje ulubione. Porzeczki są kwaśne i idealnie pasują do słodkiej pianki i kruchego ciasta. Do tego owoce nie obciążają pianki, dzięki temu pianka ładnie wyrasta.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasto kruche z budyniową pianką.

Kruche ciasto z porzeczkami i pianką

KRUCHE CIASTO Z PORZECZKAMI I PIANKĄ

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 2 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • szczypta soli

BUDYNIOWA PIANKA

  • 5 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku (2 x 40 g)
  • 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 350 g czerwonych porzeczek

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy podłużny wałek i przekrawamy na dwie części z czego jedna na spód ma być nieco większa. Owijamy każdą część folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ścieramy na tarce większą część ciasta, wykładamy na spód lekko dociskając i podpiekamy 15 minut w temp. 180ºC. W międzyczasie wykonujemy piankę. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Po łyżce dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty do minimum i wsypujemy stopniowo przesiany proszek budyniowy oraz niewielkim strumieniem wlewamy olej. Piankę wykładamy na podpieczony spód, obsypujemy porzeczkami i ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy  w temp. 190ºC przez ok. 30 – 40 minut do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu można wierzch oprószyć cukrem pudrem.

Kruche ciasto z porzeczkami i pianką
Kruche ciasto z porzeczkami i pianką

 

Komentarze

  • Odpowiedz Mogę dodac porzeczk Lipiec 30, 2022 at 10:46

    Mogę dodac porzeczke mrożoną

    • Odpowiedz aneta Sierpień 1, 2022 at 10:55

      Tak :) wcześniej nie rozmrażamy (wykładamy mrożoną).

    Odpowiedz na „anetaAnuluj odpowiedź