Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z porzeczkami i pianką

29 lipca, 2022

Kruche ciasto z porzeczkami i pianką budyniową to jedno z tych letnich ciast, które uwielbiam z przeróżnymi owocami. Czerwone porzeczki w tym przepisie sprawdzają się idealne do słodkiej pianki.

Kruche ciasto możesz wykonać nawet 1 -2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, następnie na 2 godziny przed pieczeniem włożyć do zamrażarki.

Sekretem udanej pianki jest dobre ubicie białek, połączenie z cukrem, aby masa była gęsta jak do bezy. Następnie delikatnie i powoli łączymy proszek budyniowy i olej. Im mocniej i dłużej będziesz miksować pianka może być luźniejsza i opaść.

Kruche ciasto kiedy jest bardzo gorąco wcale nie jest tak proste do zrobienia. Ciasto ma wtedy tendencję do szybkiego ogrzewania i staje się twarde. Warto wtedy zastosować patent z zimną miską, którą wcześniej wkładamy na godzinę do lodówki lub zamrażarki.

Kruche ciasto z porzeczkami i pianką to zaraz po wersji z malinami moje ulubione. Porzeczki są kwaśne i idealnie pasują do słodkiej pianki i kruchego ciasta. Do tego owoce nie obciążają pianki, dzięki temu pianka ładnie wyrasta.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasto kruche z budyniową pianką.

Kruche ciasto z porzeczkami i pianką

KRUCHE CIASTO Z PORZECZKAMI I PIANKĄ

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 2 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • szczypta soli

BUDYNIOWA PIANKA

  • 5 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku (2 x 40 g)
  • 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 350 g czerwonych porzeczek

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy podłużny wałek i przekrawamy na dwie części z czego jedna na spód ma być nieco większa. Owijamy każdą część folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ścieramy na tarce większą część ciasta, wykładamy na spód lekko dociskając i podpiekamy 15 minut w temp. 180ºC. W międzyczasie wykonujemy piankę. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Po łyżce dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty do minimum i wsypujemy stopniowo przesiany proszek budyniowy oraz niewielkim strumieniem wlewamy olej. Piankę wykładamy na podpieczony spód, obsypujemy porzeczkami i ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy  w temp. 190ºC przez ok. 30 – 40 minut do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu można wierzch oprószyć cukrem pudrem.

Kruche ciasto z porzeczkami i pianką Kruche ciasto z porzeczkami i pianką

 

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto pyszne, ale niestety pianka opadła.
    Z kolei nie spotkałam się z tak „kruchym” i delikatnym kruchym ciastem.

    1. Może białka zbyt mało ubite?

  2. Witam. Robiłam to ciasto wyszło przepyszne.
    Tylko pianka pomimo, iż w trakcie przygotowywania była puszysta i nie opadła tak po upieczeniu wyglądała trochę jak zakalec. Opadła i wyglądała jak z zakalcem mimo iż w smaku rewelacja. Woce dałam mrożone maliny. Jaka może być przyczyna?

    1. Może maliny puściły zbyt dużo soku co wpłynęło na bezę :)

  3. Katarzyna says:

    Robiłam dwa razy ciasto z tego przepisu i ta pianka z białek za każdym razem gdy dodałam olej opadła. Czy i po co dodaje się olej?.

    1. To znaczy, ze białka były za mało obite lub zbyt szybko dodawałaś olej. W jakim celu dodajemy olej? Żeby powstała później pianka :)

  4. Czy zamiast porzeczek można dać rabarbar?

    1. Tak, można go lekko poddusić wcześniej :)

  5. Czy można dodać inne owoce? Jeżeli tak, to jakie Pani poleca?

    1. aneta Autor says:

      Mogą by mrożone maliny, jagody. Świeże to np. borówki :)

  6. Mogę dodac porzeczk says:

    Mogę dodac porzeczke mrożoną

    1. aneta Autor says:

      Tak :) wcześniej nie rozmrażamy (wykładamy mrożoną).

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x