Kruche z rabarbarem i bezą to najlepsze ciasto wiosenne jakie można było wymyślić. Ciasto kruche jest lekkie i stanowi doskonałą bazę pod rabarbar, natomiast beza jest chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Do tego płatki migdałowe, które wspaniale pachną, smakują i cudownie chrupią pod zębami. W tym roku to mój faworyt wśród przepisów na ciasta z rabarbarem.
Bardzo długo czekałam na pierwszy rabarbar, nawet zapomniałam jak wspaniale smakuje ze słodkim ciastem. Nie mam swojego ogródka i musiałam posiłkować się tym z marketu, ale to nie powstrzymało mnie od pieczenia.
Rabarbar to warzywo – ciągle nie mogę uwierzyć i zawsze w sklepie szukam kodu na owoce. To warzywo bo wyrasta z ziemi i kropka, tak postanowili.
Ciasta z rabarbarem to moje ulubione wypieki ponieważ łączą słodko-kwaśny smak. Po prostu kocham takie połączenia w przepisach i zawsze wtedy na jednym kawałku się nie kończy. Ten przepis akurat jest właśnie taki, kwaśny rabarbar i słodka beza i jeszcze do tego wszystkiego kruche ciasto. Kruche ciasto z rabarbarem i bezą jest idealne dla łasuchów i osób, które uwielbiają bardzo słodkie wypieki.
Przepis na jest prosty, a ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam od razu wykonać pokaźną porcję – szybko znika.
TUTAJ znajdziesz inne moje wypieki z rabarbarem.
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 100 g masła lub margaryny
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany kwaśnej 12%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek
- 160 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
DODATKOWO:
- 500 g rabarbaru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w kawałeczki, siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, żółtka oraz śmietanę i wszystko razem szybko zagniatamy. Jeśli masz malakser wystarczy wszystkie składniki umieścić w nim i rozdrobić. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 2 godz. Rabarbar kroimy na niewielkie 1-2 cm kawałeczki, oprószamy cukrem waniliowym. Formę o wym. 25×40 cm lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia, zamrożone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko wyrównujemy i dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. Na podpieczony spód wykładamy kawałki rabarbaru. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy na średnich obrotach przez ok. 3 min. Masa białkowa powinna być gęsta i lśniąca. Pod koniec miksowania dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i chwilę mieszamy. Masę wykładamy na rabarbar wykonując przy tym fikuśne kleksy. Oprószamy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Po tym czasie bezę zostawiamy w zamkniętym piekarniku do lekkiego przesuszenia. Wyciągamy po 15-20 min. i zostawiamy do wystudzenia.
Komentarze
Ciasto prezentuje się zjawiskowo
Jakich owoców można użyć teraz jak nie ma rabarbaru?
Jeśli lubisz jabłka lub gruszki to mozesz je dodac zamiennie
Porzeczka, agrest, co zechcesz.
Zdecydowanie blędem w przepisie jest brak informacji o rabarbarze .Bezwzględnie trzeba go wczesniej skarmelizowac ,wyszedl mi twardy i tylko zmarnowałam składniki.Dodam,ze mam duże došwiadczenie w pieczeniu ,ale zaufałam.Trudno może inni wezmą tę informację do wiadomości.
U mnie wyszedl mieciutki ale moze chodzi o odmiane rabarbaru.
Piekłam to ciasto nie raz i rabarbar zawsze jest miękki.
Super przepis! Robiłam i szybciutko cała blacha była wyczyszczona co do okruszka!
Robiłam juz raz jest mega pyszne ! Jutro mam gości czy jak dzis upieke jutro bedzie tak samo smaczne ?
Następnego dnia też jest smaczne
na noc wloz je do lodowki lub w chlodne miejsce w domu a wyciągnij na pol godziny przed podaniem