Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

13 maja, 2015

Kruche z rabarbarem i bezą to najlepsze ciasto wiosenne jakie można było wymyślić. Ciasto kruche jest lekkie i stanowi doskonałą bazę pod rabarbar, natomiast beza jest chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Do tego płatki migdałowe, które wspaniale pachną, smakują i cudownie chrupią pod zębami. W tym roku to mój faworyt wśród przepisów na ciasta z rabarbarem.

Bardzo długo czekałam na pierwszy rabarbar, nawet zapomniałam jak wspaniale smakuje ze słodkim ciastem. Nie mam swojego ogródka i musiałam posiłkować się tym z marketu, ale to nie powstrzymało mnie od pieczenia.

Rabarbar to warzywo – ciągle nie mogę uwierzyć i zawsze w sklepie szukam kodu na owoce. To warzywo bo wyrasta z ziemi i kropka, tak postanowili.

Ciasta z rabarbarem to moje ulubione wypieki ponieważ łączą słodko-kwaśny smak. Po prostu kocham takie połączenia w przepisach i zawsze wtedy na jednym kawałku się nie kończy. Ten przepis akurat jest właśnie taki, kwaśny rabarbar i słodka beza i jeszcze do tego wszystkiego kruche ciasto.  Kruche ciasto z rabarbarem i bezą jest idealne dla łasuchów i osób, które uwielbiają bardzo słodkie wypieki.

Przepis na jest prosty, a ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam od razu wykonać pokaźną porcję – szybko znika.

TUTAJ znajdziesz inne moje wypieki z rabarbarem.

kruche ciasto z rabarbarem i bezą

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 12%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek
  • 160 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

DODATKOWO:

  • 500 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w kawałeczki, siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, żółtka oraz śmietanę i wszystko razem szybko zagniatamy. Jeśli masz malakser wystarczy wszystkie składniki umieścić w nim i rozdrobić. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 2 godz. Rabarbar kroimy na niewielkie 1-2 cm kawałeczki, oprószamy cukrem waniliowym. Formę o wym. 25×40 cm lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia, zamrożone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko wyrównujemy i dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. Na podpieczony spód wykładamy kawałki rabarbaru. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy na średnich obrotach przez ok. 3 min. Masa białkowa powinna być gęsta i lśniąca. Pod koniec miksowania dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i chwilę mieszamy. Masę wykładamy na rabarbar wykonując przy tym fikuśne kleksy. Oprószamy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Po tym czasie bezę zostawiamy w zamkniętym piekarniku do lekkiego przesuszenia. Wyciągamy po 15-20 min. i zostawiamy do wystudzenia.

kruche ciasto z rabarbarem i bezą  kruche-ciasto-z-rabarbarem kruche ciasto z rabarbarem i bezą kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-bezą-4 kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy mogę użyć mrożonego rabarbaru? Wyłożyć zimny, czy najpierw go rozmrozić i odsaczyć?

    1. aneta Autor says:

      nie rozmrażamy rabarbaru :)

  2. Proszę o informację co robię źle- beza zazwyczaj mi opada lub jest gumowa…. ????

    1. aneta Autor says:

      moze chodzi o piekarnik?

    2. Do bezy koniecznie należy dodać mąkę ziemniaczaną, tak jak w przepisie, po to właśnie aby nie upiekła się guma.

  3. czy ciasto kruche mogę zrobić dziś a ciasto całe piec jutro ? jak je przechowywać ?
    Beza musi być świeża ciasto potrzebuje na jutro rano , chciałabym podszykować jak najwięcej dziś
    z góry dziękuję

    1. aneta Autor says:

      Mozna wykonać i przechowywać w lodówce :)

  4. Dzień dobry , Chciałabym upiec to ciasto ale zastanawiam się czy 20 minut na upieczenie bezy to nie za krótko ?

  5. Super! A czy zamiast migdałów mogę dać łuskany słonecznik?

    1. aneta Autor says:

      Chyba tutaj nie za bardzo pasuje

  6. A ja zamiast rabarbaru dodałam borówki pycha :)

  7. Ewelina says:

    Pyszne, dodałam 20% składników i wyszło na dużą blachę, rabarbar z truskawkami.
    Dziękuję za przepis ????

  8. Czy budyń ma być wystudozny bo nie ma nigdzie takiej inf?

    1. aneta Autor says:

      w tym przepisie nie dodajemy budyniu

  9. Robię kolejny raz .pycha genialne ciasto świetny przepis nic dodać nic ująć. To prawda znika z prędkością światła:)niami:)dziękuję za ten przepis:)

  10. Pycha:)przepis genialny słodko-kwaśne ciasto genialna pianka bardzo udane i zgadzam się z autorka znika z prędkością światła….:)
    Łatwe, szybkie, udane i piękne nawet żeby zabrać blachę i sprezentowac:)

  11. Aleksandra S. says:

    Hej :) Myślisz, że można zastąpić mąkę tortową mąką kokosową, a margarynę olejem kokosowy? :)

    1. Ilovebake says:

      Myślę, że warto wypróbować :)

  12. Rabarbar to chwast.

  13. halinamojegotowanie says:

    Ciasto prezentuje się zjawiskowo :-)

  14. Jakich owoców można użyć teraz jak nie ma rabarbaru?

    1. Jeśli lubisz jabłka lub gruszki to mozesz je dodac zamiennie :)

    2. Porzeczka, agrest, co zechcesz.

  15. Zdecydowanie blędem w przepisie jest brak informacji o rabarbarze .Bezwzględnie trzeba go wczesniej skarmelizowac ,wyszedl mi twardy i tylko zmarnowałam składniki.Dodam,ze mam duże došwiadczenie w pieczeniu ,ale zaufałam.Trudno może inni wezmą tę informację do wiadomości.

    1. Ilovebake says:

      U mnie wyszedl mieciutki ale moze chodzi o odmiane rabarbaru.

    2. Piekłam to ciasto nie raz i rabarbar zawsze jest miękki.

  16. Hania K. says:

    Super przepis! Robiłam i szybciutko cała blacha była wyczyszczona co do okruszka! :)

    1. Ilovebake says:

      :) i tak powinno być ;)

  17. Robiłam juz raz jest mega pyszne ! Jutro mam gości czy jak dzis upieke jutro bedzie tak samo smaczne ?

    1. Ilovebake says:

      Następnego dnia też jest smaczne :) na noc wloz je do lodowki lub w chlodne miejsce w domu a wyciągnij na pol godziny przed podaniem :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x