Kruche z rabarbarem i bezą to najlepsze ciasto wiosenne jakie można było wymyślić. Ciasto kruche jest lekkie i stanowi doskonałą bazę pod rabarbar, natomiast beza jest chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Do tego płatki migdałowe, które wspaniale pachną, smakują i cudownie chrupią pod zębami. W tym roku to mój faworyt wśród przepisów na ciasta z rabarbarem.
Bardzo długo czekałam na pierwszy rabarbar, nawet zapomniałam jak wspaniale smakuje ze słodkim ciastem. Nie mam swojego ogródka i musiałam posiłkować się tym z marketu, ale to nie powstrzymało mnie od pieczenia.
Rabarbar to warzywo – ciągle nie mogę uwierzyć i zawsze w sklepie szukam kodu na owoce. To warzywo bo wyrasta z ziemi i kropka, tak postanowili.
Ciasta z rabarbarem to moje ulubione wypieki ponieważ łączą słodko-kwaśny smak. Po prostu kocham takie połączenia w przepisach i zawsze wtedy na jednym kawałku się nie kończy. Ten przepis akurat jest właśnie taki, kwaśny rabarbar i słodka beza i jeszcze do tego wszystkiego kruche ciasto. Kruche ciasto z rabarbarem i bezą jest idealne dla łasuchów i osób, które uwielbiają bardzo słodkie wypieki.
Przepis na jest prosty, a ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam od razu wykonać pokaźną porcję – szybko znika.
TUTAJ znajdziesz inne moje wypieki z rabarbarem.
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 100 g masła lub margaryny
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany kwaśnej 12%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek
- 160 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
DODATKOWO:
- 500 g rabarbaru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w kawałeczki, siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, żółtka oraz śmietanę i wszystko razem szybko zagniatamy. Jeśli masz malakser wystarczy wszystkie składniki umieścić w nim i rozdrobić. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 2 godz. Rabarbar kroimy na niewielkie 1-2 cm kawałeczki, oprószamy cukrem waniliowym. Formę o wym. 25×40 cm lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia, zamrożone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko wyrównujemy i dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. Na podpieczony spód wykładamy kawałki rabarbaru. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy na średnich obrotach przez ok. 3 min. Masa białkowa powinna być gęsta i lśniąca. Pod koniec miksowania dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i chwilę mieszamy. Masę wykładamy na rabarbar wykonując przy tym fikuśne kleksy. Oprószamy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Po tym czasie bezę zostawiamy w zamkniętym piekarniku do lekkiego przesuszenia. Wyciągamy po 15-20 min. i zostawiamy do wystudzenia.