Kruche ciasto ze śliwkami i śmietankową pianką to przepyszne połączenie owoców z ciastem i słodką pianką. W sezonie na śliwki to idealny przepis na szybki wypiek.
Warstwa kruchego ciasta, którą wykonujemy jak kruszonkę. Jest szybka prosta i można wykonać ja nawet dzień wcześniej.
Warstwa ze śliwek jest lekko kwaśna i niesamowicie soczysta. Można dodać do niej łyżkę cukru wymieszaną z odrobiną cynamonu. Śliwki będą miały lekko korzenną nutkę.
Śmietankowa pianką to połączenie ubitych białek z kwaśną śmietaną oraz budyniem. Cudowna, leciutka i słodka pianka, która doskonałe pasuje do owoców.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z MALINAMI I PIANKĄ SERNIKOWĄ
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I MASCARPONE

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ
SKŁADNIKI:
WARSTWA ŚLIWKOWA
- ok. 400 g śliwek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
KRUCHE CIASTO
- 280 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru
- 4 zimne żółtka
- 140 g zimnego masła
- szczypta soli
ŚMIETANKOWA PIANKA
- 4 białka o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g kwaśnej śmietany 18% o temp. pokojowej
- 60 g budyniu waniliowego w proszku
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
*1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Śliwki myjemy, osuszamy i pozbywamy się pestek. Kroimy na połówki i odstawiamy na bok, aż przygotujemy kruchy spód.
Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka oraz kawałki masła. Rozdrabniamy palcami lub używamy malaksera, aż powstanie kruszonka. Połowę wykładamy na spód i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 minut.
W międzyczasie wykonujemy piankę. Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po łyżce kwaśną śmietanę. Na koniec wsypujemy proszek budyniowy i powoli wlewamy olej niewielkim strumieniem.
Na spód wykładamy śliwki wymieszane z mąką ziemniaczaną. Następnie masę śmietankową oraz obsypujemy wierzch pozostałą kruszonką.
Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 minut, aż do zarumienienia wierzchu ciasta. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika i podajemy oprószone cukrem pudrem.









Czy ciasto zostawić w piekarniku (przy lekko uchylonych drzwiczkach) do całkowitego wystudzenia?
Tak, można zostawić:)
Ile cukru dodać do śmietkowej pianki?
W składnikach brak takiej informacji.
Pozdrawiam
Już dodałam do przepisu:)
3/4 szklanki cukru.
pozdrawiam