Znajdź swój przepis

Kruche ciasto ze śliwkami i śmietankową pianką

21 sierpnia, 2025

Kruche ciasto ze śliwkami i śmietankową pianką to przepyszne połączenie owoców z ciastem i słodką pianką. W sezonie na śliwki to idealny przepis na szybki wypiek.

Warstwa kruchego ciasta, którą wykonujemy jak kruszonkę. Jest szybka prosta i można wykonać ja nawet dzień wcześniej.

Warstwa ze śliwek jest lekko kwaśna i niesamowicie soczysta. Można dodać do niej łyżkę cukru wymieszaną z odrobiną cynamonu. Śliwki będą miały lekko korzenną nutkę.

Śmietankowa pianką to połączenie ubitych białek z kwaśną śmietaną oraz budyniem. Cudowna, leciutka i słodka pianka, która doskonałe pasuje do owoców.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

CIASTO Z MALINAMI I PIANKĄ SERNIKOWĄ

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I MASCARPONE

kruche ciasto ze śliwkami

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ

SKŁADNIKI:

WARSTWA ŚLIWKOWA

  • ok. 400 g śliwek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

KRUCHE CIASTO

REKLAMA:
  • 280 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 4 zimne żółtka
  • 140 g zimnego masła
  • szczypta soli

ŚMIETANKOWA PIANKA

  • 4 białka o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g kwaśnej śmietany 18% o temp. pokojowej
  • 60 g budyniu waniliowego w proszku
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

*1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Śliwki myjemy, osuszamy i pozbywamy się pestek. Kroimy na połówki i odstawiamy na bok, aż przygotujemy kruchy spód.

Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka oraz kawałki masła. Rozdrabniamy palcami lub używamy malaksera, aż powstanie kruszonka. Połowę wykładamy na spód i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 minut.

W międzyczasie wykonujemy piankę. Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po łyżce kwaśną śmietanę. Na koniec wsypujemy proszek budyniowy i powoli wlewamy olej niewielkim strumieniem.

Na spód wykładamy śliwki wymieszane z mąką ziemniaczaną. Następnie masę śmietankową oraz obsypujemy wierzch pozostałą kruszonką.

Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 minut, aż do zarumienienia wierzchu ciasta. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika i podajemy oprószone cukrem pudrem.

kruche ciasto ze śliwkami
kruche ciasto ze śliwkami

Dołącz do dyskusji

  1. Czy ciasto zostawić w piekarniku (przy lekko uchylonych drzwiczkach) do całkowitego wystudzenia?

    1. Tak, można zostawić:)

  2. Ile cukru dodać do śmietkowej pianki?
    W składnikach brak takiej informacji.
    Pozdrawiam

    1. Już dodałam do przepisu:)

    2. 3/4 szklanki cukru.
      pozdrawiam

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij